Blog

Vodic za deciju stednju :5 lekcija o novcu koje deca mogu da nauce na letovanju

  |   Dom i porodica

Kada razmišljate o letovanju verovatno je prva stvar koja vam padne na pamet prilika da deci pokažete neko novo mesto, običaje, istoriju i slično. Ono što će vam malo verovatno pasti na pamet je prilika da decu naučite par stvari o novcu. Ali, od biranja destinacije, preko bukiranja hotela i planiranja samog puta, jedno tipično porodično letovanje ima puno prilika za korisne životne lekcije o novcu. Evo pet takvih lekcija koje smo izdvojili za vas:

Uvek je dobro imati malo dodatnog novca na letovanju za poneki hir koji želite sebi da priuštite. Naučite decu da misle o tome tako što ćete im zadati zadatak da uštede nešto novca koji će moći da iskoriste kada ste na putu. Uradite to na najklasičniji mogući način, tako što ćete odrediti teglicu ili kasicu prasicu za dete. Najbolja lekcija je da novac čuvate u banci, možete uplaćivati i nedeljno i tako ohrabriti dete da štedi malo po malo.

Neka dete odvaja svaku novčanicu viška na jedno mesto kako bi ceo koncept štednje bio realan. Setite se da taj novac ponesete na put i zajedno odlučite šta ćete uraditi sa njim kako bi dete povezalo štednju sa nagradom. Na primer, možete potrošiti novac za zabavni park, muzej ili neku posebnu poslasticu i slično. Ako se iznos ne poklapa sa željama deteta ono će shvatiti da mora još više da štedi sledeći put.

Određivanje budžeta i teranje dece da odaberu određene aktivnosti koje će se uklopiti u taj budžet pomaže deci da razumeju odnos vrednosti između stvari i koliko šta košta.

Dajte vašem detetu budžet (ovo je najbolje za decu od prvog razreda pa naviše) i mogućnost da isplaniraju šta žele da rade na letovanju. Pokažite im koliko obično odvajate za ono što oni hoće i onda odaberite aktivnosti koje se uklapaju. Zajednički planirajte sve, od zabave na plaži i u mestu gde idete do troška u restoranu. Ovako će biti verovatnije da će odlučiti da ne pojedu sladoled da bi mogli u zabavni park i slično.

Čak i ako obično nemamo naviku da deci ispunjavamo baš svaku želju, kada smo na odmoru postaje malo teže odupreti se svim tim zahtevima, mira radi. Umesto da se na licu mesta borite sa svim tim, pripremite dete unapred na ograničenja i izbegnite sva pitanja oko toga koliko mogu da potroše.

Jako dobra metoda za učenje potrošnje na odmoru je „koverta metoda“. Ako ste navikli da izvlačite novac kada god vam dete zatraži nešto na odmoru, ovo je super način da probate malo drugačiji pristup. Dajte detetu torbicu/novčanik ili kovertu sa novcem koji sme da potroši na letovanju i objasnite mu da je to sav njihov novac za trošenje. Zajedno kontrolišite potrošnju.

Odlazak na odmor je privilegija a ne pravo. Ohrabrivanjem deteta da doprinese kako god može će mu pomoći da shvati koliko je važno raditi i zaraditi za to vreme sa najbližima.

Mnogi roditelji dopuštaju deci da zarade novac za letovanje radeći neke dodatne stvari po kući koje inače ne rade. Zatim svakom detetu daju njegov deo na raspolaganje pre puta ili na samom odmoru. Probajte i vi!

Deci kartice izgledaju kao neiscrpan izvor novca, naročito kada ste na odmoru. Kao roditelj, znate da su potrošačke navike naročito važne kada ste negde na putu jer je toliko izazovno i lako potrošiti novac. Zato su letovanja odlična prilika da pokažete deci šta znači odgovorna upotreba kartica.

Odvojite jednu karticu sa određenom količinom novca koju mogu da koriste samo deca. Recite im čime raspolažu i zadajte zadatak da moraju da vode računa o tome. Kada sve potroše, kartica neće biti napunjena ponovo već to znači da nema više novca. Videćete kako će brzo naučiti da kartica ne znači hrpu novca i počeće da vode računa.

Izvor:Najbolja mama na svetu