Blog

VIDEO: Televizor budućnosti: Kako izgleda kada se ekran pretvori u prozirno staklo?

  |   Tehnološka dostignuca

Na prvi pogled izgleda kao staklena ploča u kliznim vratima, ali pritiskom na dugme ili zamahom dlana odjednom se pojavi TV ekran, piše Daily Mail.

Panasonic konstantno radi na poboljšavanju svog prozirnog televizora još od predstavljanja koncepta na Sajmu potrošne elektronike u Las Vegasu početkom ove godine, a krajnji je cilj da bude potpuno nevidljiv.

Kompanija je zamijenila LED ekran OLED-om koji kada je u prozirnom modu izgleda poput stakla, te korisnici mogu gledati kroz njega.

OLED ekran koristi samoosvjetljavajuće piksele, za razliku od LED ekrana koji koristi pozadinsko svjetlo kako bi osvijetlio piksele.

Ne samo da je Panasonic napravio nevidljivi televizor, već je kompanija u međuvremenu uspjela popraviti sliku, tako da  je gotovo nemoguće razlikovati od one na postojećim televizorima.

Ranijem je prototipu bila potrebna dodatna rasvjeta kako bi imao dobru sliku na ekranu, ali sada korisnici mogu vidjeti čistu i jasnu sliku bez dodatnog pojačavanja.

Kako bi pokazala novi model. Panasonic je ugradio OLED ekran, koji se sastoji od finih, sitnih mrežica, u staklena klizna vrata velikog zabavnog centra.

Ovaj TV još je uvijek u fazi prototipa, i nije vjerovatno da će se pojaviti u prodaji još barem tri godine, tvrdi predstavnicaPanasonica. Cijena isto još nije poznata.

IZVOR: net.hr