Blog

Važno je da se mališani raduju sitnicama

  |   Dom i porodica

Roditeljska dužnost je da decu nauče da se zahvale onome ko im ih je poklonio i da cene poklone, bez obzira na vrednost
U MORU igračaka koje današnja deca imaju, teško je videti mališana koji se iskreno obraduje poklonu. Ukoliko se to i desi, brzo ga prođe oduševljenje, jer klinci danas imaju toliko stvarčica da u njima ne znaju da uživaju. I pritom su hronično nezadovoljni, jer bi stalno nešto novo i veće, a da ne znaju tačno ni šta. Ali da li će se taj odnos prema lutkama i autićima promeniti, zavisi od roditelja.
Dečji psiholozi kažu da je roditeljska dužnost da svoju decu nauče da se raduju rođendanskim i svim drugim darovima, da se zahvale onome ko im ih je poklonio i da cene poklone, bez obzira na vrednost.

– Od toga zavisi njihov kasniji odnos prema stvarima i ljudima, jer se od najranijih dana uče zahvalnost i poštovanje. Kada mališani umeju da se nasmeju sitnici koju su dobili i sa kojom će znati da se igraju, umeće da se obraduju svakoj stvari u životu. Tužno je videti dete koje pokazuje nezainteresovanost za automobil koji mu je neko poklonio od srca, jer je očekivao veći i skuplji. Na isti način će biti nesrećan u životu, kada ne bude mogao da vozi neki opasan auto – objašnjava psiholog Kejti Foks.

Izvor:novosti.rs