Blog

U kom položaju treba da spava vaša beba

  |   Dom i porodica

Kada onaj zamotuljak donesete kući, tek tada vam ništa nije jasno. Da li da spava na boku, na leđima, koji je ono položaj najopasniji…Sajt Trudnoća i zdravlje donosi vam tekst.

Preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta u cilju snižavanja rizika od iznenadne smrti deteta UNIVERZITETSKA KLINIKA HAJDELBERG.

1.Spavanje u položaju na leđima, nikako ne na trbuhu ni na boku
Komentar: Ova preporuka važi za svako spavanje, bez obzira da li je u pitanju kratko dremanje tokom dana ili spavanje tokom noći, da li se beba probudila pa je ponovo uspavljujete. Važno je da ove preporuke usvoje svi koji se brinu o bebi- bake i deke, rođaci, bebi siterke. Oko 6.meseca beba će početi sama da se okreće u krevetu, to je trenutak kada treba da je pustite da zauzme položaj koji voli; vreća za spavanje popmoći će da i starije bebe spavaju na leđima.
u-kom-polozaju-treba-da-spava-beba-vazne-zdravstvene-preporuke-clanak-1

2.(Životna) sredina oslobođena od duvanskog dima tj. bez ekspozicije nikotinu ni tokom trudnoće ni nakon rođenja
Komentar: Najbolje bi bilo da buduća majka prestane da puši još pre planirane trudnoće. Pušenje u trudnoći je jedan od najvećih faktora rizika za SIDS, rizik je kod ove dece tri puta veći nego kod majki nepušača. Pasivno pušenje je takođe rizično, ne dozvolite nikome da puši u prostoru gde boravi ili spava vaša beba!

3.Temperatura u sobi za spavanje 16-18ºC
Komentar: za našu sredinu ovo se može činiti kao previše niska temperature, svakako da ne prelazi 20ᵒC

4.Izbegavanje pregrevanja (čvrsti i za vazduh propustljivi dušeci, nikakve kapice, nikakvi jastuci ili teška ćebad, nikakva „gnezdašca“, nikakve marame/šalovi, nikakva krzna, nikakve plišane igračke)

5.Krevet sa šipkama, spavanje u džaku za spavanje
Komentar: ne ostavljati bebu da spava na kauču, fotelji ili nosiljci čak ni kratko preko dana.

6.Optimalna sredina za spavanje je sopstveni krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi
Komentar: Nikako ne dozvolite da beba spava sa vama u krevetu! Na kraju podoja desi se da mama i beba zajedno utonu u san. To je jako opasna situacija, za nekoliko minuta beba se može ugušiti jastukom, pokrivačem ili maminom dojkom. TO SE DOGAĐA I MOŽE SE SPREČITI!! Oni koji preporučuju zajedničko spavanje mame i bebe preuzimaju na sebe veliku odgovornost i sigurno nikada nisu videli očaj majke kojoj se dogodila ova tragedija.

7.Zaštitno: Dojenje

8.Ako je dete naviknuto na cuclu, onda je dozvoliti i za spavanje
Komentar: Nekada se oko ove preporuke mogu javiti nedoumice, zato što se u Deset koraka do uspešnog dojenja naglašava da detetu ne treba davati cuclu varalicu. Ovo se odnosi na prve dane/nedelje uspostavljanja laktacije. Kasnije se bebi koja to traži može dati cucla dok spava, a SIDS se i ne događa u prvom mesecu života. Bebi koja traži dajte cuclu dok se uspavljuje, ali je nemojte vraćati ako u snu ispadne iz usta. Održavajte higijenu cucle i zamenite je ako primetite oštećenja.

9. Radi izbegavanja ortopedskih problema, ali i radi vežbanja, novorođenče/odojče treba više puta dnevno, kada je budno, pod nadzorom roditelja da leži na trbuhu. Ovo treba preko celog dana da iznosi ukupno oko 30 minuta.

Izvor:zena.blic.rs