Blog

Pravila za odabir dječijih cipelica

  |   Dom i porodica

Preuske ili prevelike cipele mogu oštetiti stopalo i držanje.

* Pri kupovini dječije obuće uvijek birajte onu s vezicama i kaišićima jer se mogu namjestiti tako da idealno prianjaju uz nogu.

* Izbjegavajte cipele koje se samo nazuvaju i nemaju ni vezice jer njih obično uz nogu drži samo guma, koja vremenom olabavi, a moguće je da ni od početka neće potpuno prianjati uz nogu. U njima postoji opasnost od spoticanja pri slučajnom izuvanju.

* Kako većina ljudi, pa i djeca, imaju jedno stopalo malo veće od drugog, bolje je kupiti cipele komotnijeg kalupa.

* Kupite li premalu ili preveliku obuću, riskirate oštećenje stopala, a time i držanje djeteta.

* Nove cipele smiju biti duže od stopala najviše za širinu prsta kako bi nožni palac imao dovoljno mjesta, a i stopalo za rast.

* Obuća s tanjim đonom slabo podupire kičmu. Ipak, potpetica nikad ne smije biti viša od četiri centimetra na ravnim cipelama, a mala djeca trebaju nositi još nižu.

* Umjetni materijali izazivaju žuljeve.

* Prirodni materijali poput kože i platna najbolji su i najugodniji za gornji dio cipele. Takvi su materijali prozračni, “dišu” pa će zbog toga stopala duže biti suha, neće se znojiti, a udobnost će spriječiti i stvaranje žuljeva.

* Vrh obuće treba biti dovoljno širok da se svi prsti mogu normalno pomicati, a ne da su stisnuti jedan uz drugi.

* Stražnji unutrašnji dio uz petu treba biti čvrst i mekan kako bi ujedno dobro podupirao stopala i bio udoban.

* Djetetov broj cipela može varirati zbog oznaka različitih proizvođača. Zato, ako treba, zatražite da mu izmjere stopala u trgovini.

* Kupujte kvalitetnu, ali izbjegavajte preskupu obuću jer će je brzo prerasti.

* Pri kupovini obuće provjerite i unutrašnje šavove te moguće ostatke lijepljenja koji mogu grebati dječije stopalo. Provjerite i kvalitet lijepljenja da obuća ne bi promočila.

(Avaz)