Blog

Pravila kojih se pridržavaju sretne porodice!

  |   Dom i porodica

Nisu to baš bravila, ali jesu neki mali rituali koje možete i vi da primjenite u svojoj porodici.

Ne postoji novac koji može da zamijeni vrednost koju bliski ljudi daju našem životu. Istraživanja pokazuju da nam druženje sa bliskim ljudima produžava život i popravlja raspoloženje.

 

Porodični ciljevi

 

Utvrdite šta je vaša porodična “misija“. To će vas približiti jedne drugima, a djeca će odrastati sa janom sviješću o prodičnim vrijednostima. Neka i najmlađi doprinesu, formulišući na svoj način ono što oni doživljavaju kao “misiju“ vaše porodice.

 

Važna mjesta

 

Vodite djecu na mjesta koja su važna za vašu porodicu. To može biti mjesto u kojem su se rodili baka i deka, ali i kafić u kojem su se mama i tata upoznali. Na taj način ojačaćete povezanost vaše porodice.

 

Porodične priče

 

Pričajte priče o ostalim članovima porodice. Upoznajte djecu sa porodičnom istorijom, neka znaju za veselog ujaka pustahiju sa bakine strane, za storgu tetku “usjedelicu“ sa dedine… Pričajte im šta su ostali članovi porodice radili na dan kad su se oni rodili, kako ste saopštlili baki i deki da će dobiti unuče… Takve priče doprinose bliskosti, a djeca rastu svesna radosti koju je izazvao njihov dolazak na svijet.

 

Bake i deke

 

Neka djeca budu bliska sa bakama i dedama. Pobrinite se da odvojite vrijeme za posjetu baki i dedi, čak i kad ste mrtvi umorni, čak i kad ne znate gdje vam je glava od posla. Ta nježnost koju djeca upiju od baka i deda, ostaje tokom cijelog života izvor ljubavi i sigurnosti, na potpuno drugačiji način od one, takođe dragocjene, koju izgrade na roditeljskoj ljubavi.

 

Porodični sastanci

 

Organizujte porodične “sastanke“. Jednom nedjeljno sjedite sa djecom i “pretresite“ sve ono lijepo i manje lijepo što vam se svima dogodilo u prethodnih nekoliko dana, i napravite planove za vikend koji dolazi.

 

Porodični rituali

 

Držite do porodičnih rituala. To može biti odlazak u zoološki vrt subotom prije podne, veče za filmove petkom, odlazak na ručak u omiljeni restoran na ručak prve nejelje u mjesecu ili nešto slično. Ali, kad jednom započnete tradiciju, nema odstupanja ni zbog sastanka, ni zbog sređivanja kuće. Neka to bude vaše vrijeme. Međusobno poštovanje Stavljajte jedni drugima do znanja da cijenite sve što onaj drugi radi. Naučite djecu da je “hvala“ lijepa riječ koja nije rezervisana samo za druge ljude, već i za mamu i tatu, brata ili sestru.

 

Jedan na jedan

 

Provodite redovno vrijeme sa djecom odvojeno. Bez obzira na uživanje u zajedničkoj igri, djeci je potrebno vrijeme “jedan na jedan“ sa roditeljima, pa se postarajte da im to pružite.

 

Smijeh

 

Smijte se zajedno. Šalite se, gledajte komedije, ali iznad svega, naučite djecu da se šale na svoj račun. To je dobar način da ojačate povezanost unutar porodice. Obroci Jedite zajedno. Iako to nije uvijek lako izvesti zbog obaveza oko posla ili škole, pobrinite se da se bar nekoliko puta u toku nedjelje okupite za stolom. To može biti doručak subotom ujutru, kada možete jesti i u pidžamama, ili večera sredom… Kad god možete – ne propuštajte priliku.

 

Razgovori

 

Razgovarajte. Ali stvarno razgovarajte. I vi sa partnerom, i vas dvoje sa djecom. Bez ometanja u vidu mejlova, SMS-ova ili vesti na televiziji. Slušajte aktivno ono što drugi članovi porodice govore. Tako učite djecu da je njihov glas važan, ali i da je važno da umiju da slušaju druge. To je jedna od najdragocenijih životnih lekcija koju možete da im date..

 

Nježnost

 

I ljubite se. I vi sa partnerom, jer je važno da djeca vide i osjete da se mama i tata vole, a ljubite i mazite i djecu, što više možete. Dok su mala bar. Čim malo porastu, počeće da se “otimaju“, pa će vam biti žao što to niste češće radili dok su bili mali.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba