Blog

Pod stresom ste? Rešenje je u bojama

  |   Architecture & Design

Dekorišite dom sa jednom od ove četiri boje!

Dobro je poznato da stanje našeg doma može uticati na naše raspoloženje. Nedavna studija Univerziteta u Minesoti je otkrila da boje enterijera takođe mogu uticati na nas i poztivno i negativno. Ovog puta ćemo se fokusirati na one nijanse koje imaju moć da poprave raspoloženje i čine da se osećamo bolje.

Kako većina ljudi želi od svog doma želi da kreira sigurno stanište za odmor i uživanje, najbolje je da prvo počnete od krečenja, a zatim da prema odabranim bojama odaberete dekor. Koje boje su savršene za smanjivanje nivoa stresa i pozitivnu atmosferu – saznajte u nastavku.

Bela
Bela

Očekivano, bele nijanse takođe mogu imati smirujuć efekat. Poput zelenih prostorija, bele su takođe smanjivale nivo stresa u ljudima koji su bili unutra. Da biste kreirali enterijer koji želite, držite se dalje od bezličnih, tamnih boja sa tamnim podtonovima.

Plava
Plava

Mirna i opuštajuća, plavi tonovi smiruju um, snižavaju pritisak, smanjuju anksioznost i čak usporavaju puls. Da bi imala efekta u bilo kojoj prostoriji, najbolje je biratu nežne i mirne nijanse plave.

Zelena
Zelena

Nakon što su ispitanici provodili određeno vreme u zelenoj prostoriji, studija je pokazala da im je nivo stresa bio na dosta nižem nivou u odnosu na osobe koje su bile u prostorijama okrečenih u druge boje. Najbolja kombinacija za postizanje smirujućeg efekta jeste zelena sa bež ili bledo-žutim podtonovima.

Nežne roze
Nežne roze

Dok vibrantne i jake nijanse poput fuksije povećavaju, zagasite sa većom dozom bele boje ima suprotan, smirujuć efekat. Pastelno roze su sjajan izbor.

izvor:zenskimagazin.rs