Blog

Ovu sobnu biljku mora da ima svaka kuća: Čisti vazduh od svih zagađenja!

  |   Architecture & Design

Može da stoji u senci, ali i na svetlosti. Traži veoma malo pažnje a pruža mnogo

Sobne biljke gajimo uglavnom da bi smo se radovali pogledu na zelenilo njihovih listova idivne cvetove, zaboravljajući da je napolju hladna zima ili tmurna jesen.

Postoje biljke koje nisu samo lepe, već poseduju i čitav niz korisnih svojstava. Zahvaljujući tim osobinama, one značajno poboljšavaju mikroklimu našeg doma. Jedna od njih je i čudesni hlorofitum.

 

Ova biljka ni najmanje nije zahtevna i možete je držati na svetlosti ili u senci.

Na svetlosti hlorofitum vremenom postaje svetliji, a pruge na njegovim listovima vrlo dekorativne, dok kod biljaka u senci one postepeno nestaju.

 

Hlorofitum ili zeleni ljiljan ima sposobnost da aktivno prečišćava vazduh u prostoriji. Vrlo efikasno neutrališe supstance štetne za ljudski organizam, kao što su fenol, benzen, formaldehid i druge, koje u velikim količinama emituju savremeni materijali za završnu obradu i nameštaj od iverice.

 

 

foto: Profimedia

 

Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

 

– Hlorofitum je takođe neophodan u kuhinji, zbog svojstva da aktivno upija ugljen-monoksid.

 

– Ova biljka nezaobilazna je u domovima onih koji puše jer zeleni ljiljan odlično neutrališe duvanski dim.

 

– Pored svega navedenog, ova sobna biljka ima izrazito antimikrobno i antibakterijsko dejstvo.

 

Sledbenici drevne kineske doktrine Feng šui takođe preporučuju da ovu biljku držite u kući.

 

Svi mi veliki deo života provodimo u kući i zato je važno da u njoj stvorimo prijatne uslove za život. Čist vazduh bez štetnih primesa osnova je zdravlja i zato za pročišćavanje vazduha treba da iskorstimo hlorofitum, koji nam je podarila majka priroda.

izvor:stil.kurir.rs