Blog

OVO SU NAJLEPŠA GRČKA OSTRVA, da li se slažete?

  |   Architecture & Design
Grčka ima jednu od najrazuđenijih obala na svetu, pa se može pohvaliti sa oko 6.000 ostrva. Ovog puta vam predstavljamo neka od najpoznatijih mediteranskih odredišta – ostrva Kos, Krit i Mikonos

Kos

Ostrvo Kos se nalazi blizu turske obale (udaljeno je svega četiri kilometra) nasuprot zalivu Gokova. Najviši vrh ostrva je Dikaio (843 metra). Ostrvo su prvobitno naselili Karinjani s maloazijskog kopna. 

Pixabay

Zahvaljujući Homeru znamo da je jedan odred s Kosa učestvovao u Trojanskom ratu. Istorija ostrva bila je burna i pokoravali su ga brojni narodi (Otomansko carstvo, Rimsko carstvo, Mletačka republika), a tragovi prošlosti i danas privlače brojne turiste iz celog sveta.

Pixabay

Krit

Zanimljivo je da je Krit peto najveće ostrvo u Sredozemnom moru. Na njemu se razvila minojska civilizacija (od otprilike 3000. pre nove ere do 1400. pre nove ere), jedna od najstarijih u Evropi. Osim zaostavštine iz antičkih vremena, tu je i Venecijski dvorac u Retimnou, Samarijski klanac i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena itd).

Pixabay

Mikonos

Ovo ostrvo je najpopularnije među mladim turistima. Deo je Kiklada i nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros i Naksos. Današnji Mikonos je jedno od najpoznatijih kosmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, zbog raznolikog noćnoog života, velikog broja barova i noćnih klubova, ali i peščanih plaža.

Informer.rs