Blog

Omiljena bebeća poza za sedenje mogla bi negativno da utiče na njihov razvoj

  |   Dom i porodica

Deluje krajnje bezazleno, a nije.

Sedenje u obliku slova W

Mnogo puta do sada apelovano je na roditelje širom sveta da ne dozvoljavaju svojoj deci da sede u obliku slova W.

Omiljeni sedeći položaj mnoge dece posebno je štetan ako se u njemu provodi mnogo vremena uz gledanje omiljenih crtanih filmova.

Ukoliko vaše dete sedi ovako pre navršene druge godine života, ovaj položaj može da istegne noge, članke i kukove što će rezultirati da dete kasnije u životu hoda sa stopalima okrenutim na unutra.

Pored defekta u razvoju nogu, sedenje u položaju slova W može da naškodi razvoju motoričkih sposobnosti i poremeti detetov osećaj za ravnotežu, sposobnost za trčanje i skakanje u periodu nakon 7. godine.

“U najgorim slučajevima može doći do displazije kuka koja otežava kretanje, trčanje i uzrokuje artritis u kasnijem dobu. W pozicija remeti stabilnost, okretnost i jačinu gornjeg dela tela koja će kasnije uticati na lošu koordinaciju pa čak i na otežano razvijanje dominantne ruke za pisanje”, kaže dr Sem Hej.

Ipak, doktor dodaje da roditelji ne treba da paniče ukoliko njihova deca povremeno sede na ovaj način.

“Prvenstveno želim da kažem roditeljima da ne paniče. Sasvim je u redu da deca budu u ovakvom položaju povremeno. Važno je da im to ne bude omiljeni i broj jedan način sedenja”, zaključio je on.

izvor:prva.rs