Blog

Novi trikovi za uspešno uklanjanje svih vrsta mrlja

  |   Kako Da

Da li vam se ikada činilo da uklanjanje fleka traje večno?

Od tepiha do odeće, evo našeg sveobuhvatnog vodiča za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Kada je u pitanju uspešno uklanjanje mrlje, postoje različiti načini da se to uradi, ali jedno što im je zajedničko je da morate brzo da uklonite iste.

Mrlja: Cvekla / kafa / čaj

Postupak: potopite odeću u hladnu vodu i pustite da odstoji sat vremena. Nanesite sredstvo za čišćenje kao što je tečni prašak na mrlju, a zatim normalno operite.

Mrlja: Crveno vino

Postupak: procedite ili isperite gaziranom vodom i operite.

Mrlja: Lak za nokte

Postupak: koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte ili aceton na svim tkaninama, osim sintetike, a zatim ih operite kao i obično.

Mrlja: Maslac / ulje za kuvanje / mast

Postupak: pospite fleku brašnom ili deterdžentom i ostavite sat vremena, a zatim operite na najtoplijoj mogućoj temperaturi u skladu sa materijalom tkanine.

Mrlja: Ruž za usne

Postupak: blago trljajte tkaninu krpom i sapunom ili deterdžentom, a zatim operite.

Mrlja: Čokolada / jaje / kari / čili

Postupak: prethodno sipajte deterdžent za pranje direktno na mrlju, a zatim ostavite nekoliko minuta pre uobičajenog pranja.

Mrlja: buđ

Postupak: Za sve tkanine, osim vune ili svile, pospite šolju limunovog soka, ostavite preko noći i zatim operite kao i obično.

Mrlja: Lepak

Postupak: istrljajte acetonom (sredstvo za uklanjanje laka za nokte).

Mrlja: Krv

Postupak: svežu mrlju odmah isperite hladnom vodom, a zatim operite kao i inače. Kod starijih mrlja nanesite deterdžent za pranje direktno na mrlju, a zatim natopite vodom koja sadrži više deterdženta i ostavite da odstoji dva sata pre normalnog pranja.

Mrlja: Trava

Proces: trava je kombinacija proteina i boje. Deterdžent treba da ukloni većinu fleka. Preostalu boju natopite špiritusom.

Mrlja: Boja

Postupak: boje na vodenoj osnovi, akrilne, emulzijske i tempere, isperite vodom dok su još vlažne, a zatim operite kao i inače. Za boje i lakove na bazi ulja koristite sunđer i špiritus, a zatim normalno operite. Osušena boja može se ogrebati ili skinuti, ali ju je teško isprati.

Mrlja: znoj

Postupak: koristite sirće ili limunov sok. Sunđerom i sirćetom isperite fleku. Koristite limunov sok ako je u pitanju vuna. Zatim isperite i operite.

Tepisi

Mrlja: krv

Postupak: koristite hladnu vodu jer hladnoća vode sprečava prodiranje krvi u vlakna tepiha. Pomešajte deterdžent za pranje sa hladnom vodom u boci sa raspršivačem i poprskajte mrlju. Dobro namokrite mrlju a zatim je osušite peškirom.

Mrlja: kafa

Postupak: prvo obrišite suvim belim peškirom. Nakon toga pomešajte sirće, vodu i deterdžent poprskajte mrlju i ponovo obrišite. Nastavite postupak dok mrlja ne nestane.

Mrlja: mastilo

Postupak: Navlažite čistu, belu krpu destilovanim alkoholom i polako pritiskajte mrlju dok ne nestane. Nemojte nikako da trljajte jer bi to moglo prouzrokovati širenje fleke. Mrlju isperite vodom i po potrebi ponovite ceo postupak.

izvor;zenskimagazin.rs