Blog

Neočekivane činjenice o dečjim zubima

  |   Dom i porodica

Svi smo u detinjstvu doživeli promenu mlečnih zuba i znamo i razumemo procese koji se dešavaju u tom periodu.

Verovatno vas ništa ne može iznenaditi, ali postoje neke zanimljive činjenice o kojima malo ljudi razmišlja.

Neočekivane činjenice o dečjim zubima

Korene imaju i stalni i mlečni zubi

Postoji zabluda da mlečni zubi nemaju korene, a u stvari je to samo delimično tačno. Prilikom izbijanja zuba, bebin zub zapravo nema koren. U području vrata nalazi se tzv. zona rasta, kroz koju se formira koren. Nakon formiranja i konačnog sazrevanja korena u zubu, proces počinje da se preokreće, pri čemu koren zuba nestaje, a zub na kraju ispada, oslobađajući prostor za svog stalnog prijatelja.

Dešava se da mlečni zubi ne ispadnu

Ponekad se dešava da nema klice ispod mlečnog zuba, i da jednostavno nema ništa što bi ga zamenilo. Onda nema metamorfoze i zub jednostavno ostaje na svom mestu.

Kada dete proguta zub, to nije opasno

Ponekad mlečni zub može biti slučajno progutan u procesu igranja. A onda posebno osetljivi roditelji počinju paničiti. U stvari, u ovom slučaju nema razloga za paniku. Činjenica je da prirodni zub ima glatke ivice koje ne mogu oštetiti sluzokožu.

Metode uklanjanja zuba nisu uvek bezbedne

Ko od nas nije čuo za kućne metode vađenja zuba? Najčešći od njih je konac vezan za zub i vađenje golim rukama. Ali ove metode ne moraju uvek biti sigurne. Potrebno je zapamtiti da se dečija psiha može narušiti takvim intervencijama. To može izazvati negativne posledice. Ako mlečni zub nije dovoljno olabavljen i čvrsto je fiksiran u vilici, takvo uklanjanje može uzrokovati dodatak infekcije, koja pod stresom može izazvati ozbiljne posledice. Upala zuba često zahteva antibakterijski tretman, pa je u takvim slučajevima bolje potražiti stručnu pomoć specijaliste.

Izvor:zenskimagazin.rs