Blog

Ne sviđaju vam se prijatelji vaše dece – šta raditi i kako se postaviti

  |   Dom i porodica
Naučite dete da veruje svom instinktu

Najbolji način da dete shvati da je njegov prijatelj loš jeste da samo shvati razloge zbog kojih ne treba da se druži uopšte ili da smanji viđanje sa takvim osobama. Nemojte ga previše štititi, ali ga naučite pravim vrednostima, kao i da treba – zbog sebe – da izbegava nevolje. Kada jednom to nauči (bez zabranjivanja), znaće samo da doredi ko mu je dobar, a ko loš drug. Ako ga previše budete štitili, dete u tinejdžerskom periodu života može postati previše ranjivo i nesigurno u sebe, što će ga dovesti do raznih problema.

Naučite dete da veruje svom instinktu

Ne zabranjuje prijateljstva

Kritika, osuđivanje i zabranjivanje prijatelja može imati negativan efekat koji niste želeli da dobijete, a koji rezultuje buntovništvom i laganjem. Ako želite da vaše dete bude otporno, ne smete ga izolovati od društvenih ‘patogena’. Mislite na duže staze, pa ga učite tome da se nosi sa manje idealnim ljudima i da rešava sopstvene probleme.

Ne zabranjuje prijateljstva

Kreirajte pozitivne odnose

Uključite vašu decu kada se druite sa vašim prijateljima. Demonstrirajte kako dobar prijatelj sluša, smeje se i voli druge prijatelje. Pomozite da se vaša najbolja prijateljica ili prijatelj povežu sa vašim detetom. Ovako će dete naučiti kako pravo prijateljstvo treba da izgleda i po tome će birati sa kime će da se druži ili ne.

Kreirajte pozitivne odnose

Izgradite detetu samopouzdanje

Deca koja ima dobro razmišljanje o sebi prave i bolje izbore kada su u pitanju prijatelji, otkrili su eksperti. Slušajte više nego što pričate, usvojite interese vašeg deteta i proslavite njihov trud koliko i uspeh.

Izgradite detetu samopouzdanje

Mala kontrola

Možda će izgledati previše grubo, ali dok su deca mala, lako možete kontrolisati njihova druženja i izlaženja i imate kompletan uvid u njihov socijalni život. Ponekad, kada je potebno, izbegavajte da u planove uključujete decu koja nisu dobra za vaše dete, a fokusirajte se na one koji jesu . Bonus je ako vam se dopadaju i roditelji!

izvor:zenskimagazin.rs