Blog

Microsoft je osmislio stropnu lampu koja će puniti mobitele

  |   Tehnološka dostignuca

Kineski ogranak Microsofta kreirao je prototip uređaja koji locira mobitele i puni ih putem svjetlosne zrake. Projekt nosi radni naziv AutoCharge, a koristi Kinect kameru kako bi u prostoriji pronašao smartphone te LED svjetlo kako bi ga napunio uz pomoć solarne tehnologije.

– AutoCharge možete postaviti na strop svoje sobe. On će tada početi puniti vaš smartphone čim ga stavite na stol – kažu u Microsoftu.

Solarni punjač uz pomoć Bluetootha i LED svjetla procjenjuje koliko je mobitel potrebno puniti, a punjenje traje jednako kao s klasičnim punjačima. AutoCharge može puniti više uređaja odjednom, a taj će proces obustaviti nađe li se nekakva zapreka između njega i mobitela. Navodi se da bi morali koristiti prozirne solarne ćelije kako bi ovo bilo izvedivo.

“Spektar nevidljiv ljudskom oku”
– S obzirom da uređaj koristi snop jakog svjetla moramo biti oprezni jer bi ono moglo naštetiti vidu, pogotovo kod djece koja bi iz znatiželje mogla gledati ravno u svjetlo. Zbog toga razmišljamo o korištenju spektra koji ne bi bio vidljiv ljudskom oku – objavili su iz Microsofta.

Još nije poznato kada bi ovaj zanimljivi proizvod mogao postati komercijalno dostupan. Kad god to bilo, i ovaj je projekt još jedan važan korak u razvoju koncepta bežičnog punjenja.

Autor: 24sata.hr