Blog

MAME I SINOVI: TANANI I VAŽNI ODNOSI

  |   Dom i porodica

Pravoslavni psiholog Elena Burmistrova, koja je inače i majka desetoro dece, u ovom tekstu govori o odnosu majki i sinova.

U većini savremenih porodica najviše vaspitavaju mame. Naravno, mama treba uvek da bude pored sina, upravo ona formira kod mališana važno osećanje prihvatanja sebe, osećanje poverenja u budućim odnosima sa suprotnim polom. Međutim, neophodno je i da se tata aktivno bavi sinom. Mami ostaje briga, nežna ženska pažnja, a tata može da se bavi disciplinom.

Često se između majki i sinova javlja unutrašnja snažna povezanost da mama nije spremna da od sebe pusti sina koji odrasta. Zato je veoma važno da se u životu dečaka, počevši od godinu dana, pojave šetnje samo sa tatom, makar i na pola sata.

Sa pokušajima socijalizacije treba počinjati ne kasnije od navršenih godinu dana, treba da psotoje šetnje u komšiluku sa stalnim društvom, neki časovi u igraonicama, u stvaralačkim radionicama. Smatra se da se dečaci razvijaju malo sporije od devojčica, zato i uzrast njihove socijalizacije može nastupiti kasnije. Većina mališana je spremna da ide u vrtić ne sa tri, već kada su blizu četvrtog rođendana. Do tada je poželjno da mališan već ide na neku aktivnost gde će biti sam, bez mame.

Mama treba da shvati kako da pravilno reaguje na moguću agresivnost mališana koja se pokazuje u ranom uzrastu. Sa jedne strane, sinu ne treba govoriti „dečaci ne plaču“ jer postoji rizik da vaspitate suvog, ne-emocionalnog muškarca. Sa druge strane, podsticanje isuvišne emocionalnosti takođe nije pravilno. Kontrolu nad emocijama je potrebno formirati tokom predškolskog detinjstva i time je potrebno da se bave i mama i tata.

Pedagozi za mlađi uzrast su češće žene, kući ih takođe vaspitavaju žene – mama, baka. Neophodno je potruditi se i naći pedagoga – muškarca, na primer, trenera na sportu. Ne treba se bojati njegove strogosti, zahtevnosti. Naravno, ova strogoća treba da bude adekvatna, međutim, mamama je neophodno da se nauče da vide razliku između muškog i ženskog prilaza predavanju.

izvor:zenskica.com