Blog

Kročite u najskuplju kuću na svetu

  |   Architecture & Design

Njeno ime je Antilia. Ona je kuća, oblakoder, palata, soliter, privatno zdanje, vila… Veća je od Versaja, i jedino je Bakingemska palata novčano vrednija od nje. Novembra 2014. godine proglašena je za najskuplju privatnu kuću na svetu, čija se vrednost procenjuje na skoro 2 milijarde dolara! Okružuju je kontroverze vezane za izgled i razmetljivost, pa dok joj se jedni dive, drugi je kritikuju i ismejavaju. A vi? Da li biste ikada poželeli da živite u Antiliji?

Ko živi u najskupljoj kući na svetu?

Odgovor je: Mukesh Ambani sa svojom porodicom. On je predsednik kompanije Reliance Industries, tajkun koji se bavi gasom i naftom. Osim što je najbogatiji čovek Indije, Mukesh je i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, jer je težak 30 milijardi dolara. Dakle, u čitavoj ovoj velelepnoj građevini živi samo jedna porodica, a to su Mukesh Ambani sa svojom majkom, ženom i njihovo troje dece. Ako je za utehu, porodica Ambani ne poseduje nijednu drugu kuću osim ove.

(foto izvor: www.youtube.com)

Osnovne i fascinantne informacije

Antilia je privatna kuća koja se nalazi u južnom delu Mumbaija, na jednoj od najskupljih lokacija na svetu, imena Altamount Road. Sagrađena je 2010, a građena 7 godina.

Kuća je dobila naziv po istoimenom mitskom ostrvu. Ovo fantomsko ostrvo navodno se nalazilo u Atlantskom okeanu, i još se naziva i “ostrvo sedam gradova”.

(foto izvor: www.cosmolearning.org)(foto izvor: www.cosmolearning.org)
Antiliu je dizajnirao poznati dvojac američkih arhitekata iz Čikaga – Perkins+Will, dok se australijska kompanija Leighton Holdings bavila konstrukcijom i izvršnim radovima.

Osnova kuće prevashodno je sastavljena od čelika i stakla. Od materijala, sedef i mermer dominiraju enterijerom, kao i motivi sunca i lotosovog cveta. Ručno tkani tepisi, lusteri i ogledala unose tradicionalan indijski stil, koji je kombinovan sa modernim elementima.

(foto izvor:  www.pinterest.com)

(foto izvor: www.pinterest.com)

Zdanje se sastoji od 27 spratova, i svaki od njih je izrazito visok, čak toliko da bi po klasičnim standardima mogla da ima 60 spratova. Kuća je visoka 173 metra, a prostire se na 37.000 metara kvadratnih. Konstruisana je tako da može podneti zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale.

Kako bi se ova luksuzna rezidencija održala i sve glatko funkcionisalo, potrebno je 600 ljudikoji tamo rade i žive 24 časa.

(foto izvor: www.freepressjournal.in)

(foto izvor: www.freepressjournal.in)

Šta sve Antilia sadrži u sebi

Postoje dva sprata koja su isključivo zadužena za zdrav život i rekreaciju. U sebi, između ostalog, imaju potpuno opremljenu teretanu, studio za ples sa ogledalima, nekoliko unutrašnjih i spoljašnjih bazena, spa i joga studio, đakuzi sa pogledom na Mumbai, i hladnu sobu napravljenu od snega i leda.

(foto izvor: www.steemit.com)

(foto izvor: www.steemit.com)

Tu je i ogromna balska dvorana puna kristalnih lustera, koji pokrivaju čak 80 posto plafona. Opremljen bioskop sa 50 mesta prati mini vinarija, zatim tu je bar gde se nešto može prezalogajiti, kao i sala za leškarenje sa udobnim kaučima. Pored mnogih soba za goste i salona za odmaranje, izdvajaju se konferencijske prostorije sa panoramskim pogledom, prelepi vrtovi, i hram u kom se porodica svakodnevno moli.

(foto izvor: www.vanityfair.com)

(foto izvor: www.vanityfair.com)

Poslednja 4 sprata imaju na sebi vertikalne bašte koje upijaju sunčevu energiju, i tako daju eco friendly aspekat ovom luksuznom utvrđenju. Na samom krovu Antilie postoje 3 platforme za helikoptere, a 6 nivoa u prizemlju predstavljaju garažu za 168 automobila i drugih vozila. Kuća ima ukupno 9 liftova, koji vode na različite spratove kroz čitavu kuću.

(foto izvor: www.vanityfair.com)

(foto izvor: www.vanityfair.com)

Glavna kritika

Pošto je većina stanovništva izrazito siromašna, i živi sa prosečno 2 dolara dnevno, smatra se da je Antilia u takvom okruženju neprimerena. Zbog svoje visine i dominantnog izgleda, ova ultra moderna palata mnogima deluje preteće, i kao da se sa nje snishodljivo i kroz preterano bogatstvo posmatra sirotinja. Ali, šta da se radi – Sudbina je ćudljiva i teško predvidljiva.

Izvor:citymagazine.rs