Blog

Krevetac, kolica za bebe… Šta vam je sve potrebno nakon dolaska prinove?

  |   Dom i porodica

Približilo se vreme da razmišljate o opremi za vašu bebu koja uskoro dolazi na svet
Približilo se vreme da razmišljate o opremi za vašu bebu koja uskoro dolazi na svet. Kako bismo vam pomogli da rešite nedoumice oko kolica i kreveca koji će vam biti potrebni po dolasku bebe, konsultovali smo prodavce iz prodavnice specijalizovane za dečiju i bebi opremu Kiddy Joy i evo šta vam oni savetuju.
KREVETAC ZA BEBE
Krevetac za bebe predstavlja najbitniju stavku koja će vam biti potrebna odmah po izlasku bebe iz porodilišta. Prva odluka koju morate doneti jeste da li želite da nabavite klasičan krevetac za bebe ili prenosivi krevetac. Nakon toga, nemojte zaboraviti da uzmete obzir dimenzije sobe u kojoj ćete smestiti taj krevetac.
Standardni klasični kreveci za bebe su za dušek dimenzija 120×60 i u zavisnosti od dizajna, dimenzije kreveca su nešto veće u odnosu na dušek.

Klasični krevetac za bebe možete nabaviti i u varijanti sa dodatnom fiokom za odlaganje, sa funkcijom spuštanja ogradice, sa dva ili više nivoa postavljanja dušeka, sa točkićima i sa opcijom postavljanja klackalice koja omogućava ljuljanje kreveca kao kolevke.

Takođe veoma praktični izbori ukoliko ste predvideli dovoljno mesta u bebi sobici su krevetac “3 u 1” i “5 u 1”, gde u jednom krevecu imate funkcije: kolevke za bebe, kreveca za bebe, dečijeg kreveta, komodice, radnog stola,…

Uzmite u obzir sve gore istaknuto i pronađite onaj krevetac koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Prednosti prenosivih krevetaca za bebe su što isti možete koristiti i prilikom putovanja, a kada vaša beba poraste, ovi kreveci mogu služiti i kao ogradica za igranje.

KOLICA ZA BEBE
Da bismo što lepše i kvalitetnije provodili vreme sa bebom potrebna su nam odgovarajuća kolica za bebe. Ona bi trebalo da budu udobna i odgovarajuća i za bebu, kao i za nas roditelje.

Kao roditelji najbolje znamo koje navike imamo, kakav stil života vodimo i u kojim uslovima živimo, kao i kako želimo da provodimo vreme napolju sa našom bebom koju ćemo voziti u kolicima.

Postoji nekoliko vrsta kolica koja imaju različite karakteristike koje je potrebno upoznati pre nego što se krene u potragu za njima. Najčešća podela kolica je na: standardna, kišobran kolica, kolica sa tri točka, kolica “2 u 1”, kolica za bebe “3 u 1” i kolica za blizance.

KOLICA ZA BEBE “3 u 1” SU MUDAR IZBOR
Takozvana kolica “2 u 1” i kolica za bebe “3 u 1” imaju više funkcija i koriste se za više namena i što je najvažnije sva su namenjena za korišćenje od rođenja deteta. Takođe, ta kolica su za roditelje veoma praktična i funkcionalna.

Kolica sa dve funkcije su ona uz koja se dobijaju ili autosedište ili nosilljka. Nosiljka je idealna za prvih par meseci od rođenja deteta, jer njen ležeći položaj i udobno jastuče u potpunosti odgovaraju novorođenoj bebi i u njima se može voziti kolicima ili izneti beba.
Ukoliko autosedište ide uz kolica ona su uglavnom namenjena od rođenja deteta do njegove max težine od 13 kg i postavljaju se automobilima suprotno od pravca kretanja vozila i neophodan su deo kojeg roditelji moraju računati u svom budžetu, prvenstveno zarad bezbednosti deteta prilikom vožnje u automobilima što je naravno i potvrđeno Zakonom o Saobraćaju, kao obavezan element bezbednosti deteta u saobraćaju.

Kod kolica za bebe “3 u 1” istovremeno se dobija i nosiljka i autosedište koje je prenosivo i koje se lako montira.

PRAVILAN IZBOR U KUPOVINI KOLICA
Postavljaju se razna pitanja pre odluke o kupovini kolica od toga da li kupiti standardna, kolica za bebe “3 u 1” ili “2 u 1”, da li uzeti teža kolica jer su čvršća i stabilnija, koja su najlakša a praktična kolica a da su namenjena od rođenja, koji su točkovi idealni i najkvalitetniji.

Naš savet da uvek pre izbora konsultujete Vaše prodavce i iznesete sve Vaše uslove u kojima živite (da li živite u gradu ili van grada, da li živite u zgradi sa liftom ili bez, koliko često putujete itd) i naravno očekivanja koja imate od budućih kolica, kako bi mi prodavci mogli da vam preporučimo model koji će najbolje odgovoriti na vaše zahteve.

Inače, po našem iskustvu, glavne karakteristike koje bi sva kolica trebalo da imaju, a da ispune zahteve u vezi sa praktičnošću i pravilnim izborom su:
* Da odgovaraju Vašem budžetu,
* Da su namenjena od rođenja,
* Da se kolica mogu okrenuti a da beba može gledati u roditelje,
* Da nisu teška i da ne zauzimaju puno mesta prilikom sklapanja,
* Da se mogu sklopiti sa sportskim sedišem,
* Koji su sve dodaci uključeni u kolica (npr zaštita za kišu, vrećica za noge, torba itd)
* Da su točkovi izrađeni od kvalitetnog materijala (izdržljive plastike ili gume ili mešavinom)
* Da u skladu sa iskustvom prodavca za ista kolica nema previse reklamacija.

Sve to i mnogo više možete proveriti kod vašeg prodavca.

izvor:novosti.rs