Blog

KRALJICE MAJKE: Odrade 40 sati nedeljno na poslu, a kod kuće još mnogo više!

  |   Dom i porodica

Svi o njima pričaju, ali niko ne preduzima konkretne korake kada je u pitanju realizacija predloga koji bi zaposlenim majkama olakšao ili isplatio izuzetno napornu svakodnevnicu obuhvaćenu mnogim poslovima i različitim obavezama.
Da zaposlene majke imaju mnogo više posla od ostalih društvenih grupa dokazuje i istraživanje koje je sproveo američki sajt salari.com i otkrio kako one u proseku imaju dodatnih 59.4 sati posla – u domaćinstvu i oko porodice.
Drugim rečima, uz standardnu 40-časovnu radnu nedelju (na koju neretko ide i desetak prekovremenih sati), kod kuće  odrade još 59.4 sati poslova koji obuhvataju razne segmente, a koji se tiču domaćinstva i funkcionisanja porodice. Posao majke i supruge podrazumeva brojne dužnosti i obaveze koje se često uzimaju zdravo za gotovo.

Iako su izuzeci sve češći, a u domaćinstvu sve više pomažu očevi, i dalje previše odgovornosti ostaje na majkama.

Privatan kuvar

Znate li koliko bi koštao privatni kuvar koji bi vam skuvao minimalno jedan obrok u danu pet puta nedeljno. Razmislite o tome kad sledeći put budete prigovarali na kvalitet ili kvanititet ručka.
Čistačica

Neka istraživanja pokazala su kako žene u proseku provedu 18 sati obavljajući uobičajene kućne poslove.

Dadilja

Vaspitanje dece je najteži i najodgovorniji posao na svetu. Kvalitetno provođenje vremena sa decom ne ulazi u pomenutu satnicu od 59.4 sata jer ono traje 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Pranje i peglanje

Što veća porodica, više posla. Iako žene sve češće traže pomoć za poslove oko rublja, i dalje postoji veliki broj njih koje peglanje ostavljaju za sitne noćne sate.

Negovateljica

Prosek kaže kako se svako dete u godini dana razboli otprilike 10 puta, a za svaki od njih je potrebno bar tri dana oporavka. Saberite koliko je to dana nege i brige o svakom članu porodice.
Lična asistentkinja

Plaćanje računa, odlazak u kupovinu namirnica, rezervacije, hemijsko čišćenje, vraćanje knjiga u biblioteku i brojne druge aktivnosti koje ostali članovi porodice često zaboravljaju ili za njih “nemaju vremena” najčešće padnu na majku.

Asistent u učenju

Svaka mama koja ima školarca, pa i onog najodgovornijeg i najbistrijeg, zna da je potrebno svakodnevno progledavanje domaćih zadataka i pomaganje prilikom rešavanja zadataka i ispitivanja gradiva.

Izvor: zena.tvbest.rs