Blog

Koje greške roditelji često prave pri vaspitavanju dece

  |   Dom i porodica

Psiholog Fren Volfiš je sigurna da možete prevaspitati čak i „najteže“ dete.

Vaše dete je histerično, zahteva stalno nove igračke, plače ukoliko ih ne dobije i ne zna kako da se ponaša sa drugom decom? „Ovo ne treba da zvuči kao alarm“, kaže američki psiholog Fren Volfiš.

1. Postavite granice

Uspostaviti jasne granice do kojih dete može ići. Ne pravite nekoliko upozorenja i ne podižite ton – dovoljno je da dete bude poslušno.

2. Pokažite ko je glavni

“Greška mnogih roditelja je to što na sve načine pokušavaju da zadovolje svoju decu, vi ne morate biti prijatelji. Deca treba da razumeju ko je u kući glavni, u suprotnom će terati po svome i neće vas slušati“, kaže psiholog.

3. Razgovarajte sa decom kada ste oboje mirni

Da li je dete pojelo bombone umesto supe dok ste bili u drugoj sobi? Ne ljutite se i ne vičite na njega: obrazovne lekcije na visokim tonovima neće učiniti ništa dobro. Razgovor treba održati samo kada ste smireni i spremni za dijalog. Tada će vas dete sigurno čuti i prihvatiti vaše tvrdnje.

4. Kontrolišite svoje osećanja

“Razumem da je teško kontrolisati sebe kada dete postane besno i histeriše”, kaže psiholog. „Udahnite duboko i pokušajte se opustiti – ovo je reakcija koju dete ne očekuje od vas. Na kraju, shvatiće da je njegova histerija beskorisna i prestaće sa histeričnim scenama.“

5. Objasnite detetu koje greške pravi

„Ono što je vama očigledno možda je nerazumljivo za dete. Ako je krivo i pogrešilo je, nemojte ga plašiti, već pokušajte da objasnite šta je njegova krivica. Ako dete pokvari nešto u kuhinji, odvedite ga tamo i jasno mu objasnite šta je pogrešilo. Ovaj trenutak će biti u njegovom sećanju utisnut, a dete verovatno neće ponoviti istu grešku”, savetuje Volfiš.

Psiholog je takođe sastavila spisak onoga što ne treba se radite ako želite da imate poslušno i lepo vaspitano dete.

1. Pravite kompromise

“Vraćamo se na scenu u supermarketu: dete traži novu igračku, vi odbijate da je kupite i ono pravi scenu. Da biste ga ućutkali nudite nešto zauzvrat – kupovinu druge igračke, odlazak u zabavni park… Nikad ne radite ovo: ako nudite detetu dogovor, to znači da ste jednaki sa njim i da pregovarate. I to je neprihvatljivo – da li se sećate tačke o autoritetu sa prve liste?”, kaže psiholog.

2. Zaboravite na kaznu

“Kažnjavanje mora biti ispoštovano i to odmah. Svaka greška mora imati posledice, inače će dete prestati da se plaši kazne. Takva strategija će učiniti dete poslušnim i naučiti ga da bude odgovorno za svoje postupke.”

3. Preterujete sa kaznama

Međutim, zlostavljanje dece i ozbiljne kazne takođe nisu vredne – inače će vaše dete jednostavno prestati da reaguje na njih.

Izvor:zenskimagazin.rs