Blog

Kako roditeljske svađe utiču na decu: Najgore što možete da uradite jeste da im kažete – nije ništa!

  |   Dom i porodica

Roditelji međusobna neslaganja ne treba da kriju od dece jer ih njihove projekcije plaše više od stvarnosti

Svađe između partnera su neizbežne s vremena na vreme, a roditelji znaju koliko je frustrirajuće kad se usred prepirke pojavi dete i razgovor naglo utihne. Ali, to ne mora da bude tako, kažu stručnjaci.

Naime, oni tvrde da je svađa pred detetom dobra, jer iz nje može nešto i da nauči. Rezultati studije sprovedene na američkom Univerzitetu Vašington, u kojoj je učestvovalo 109 parova s decom, pokazali su da deca imaju bolji odnos s roditeljima i sami sa sobom ako svedoče roditeljskim raspravama i svađama.

 

Drugim rečima, roditelji ne treba da skrivaju pred decom bes ljutnju usmerenu na partnera. To ne znači da roditelji ne moraju da paze na reči koje upućuju jedno drugom, već da konstruktivna rasprava može detetu da bude podloga za učenje o odnosima i reakcijamadrugih.

 

Rasprava roditelja podrazumeva da se o nekim pitanjima ne slažu, što je sasvim normalno i uobičajeno. Kod neslaganja je važno da su oba roditelja svesna da je mišljenje drugog jednako važno.

 

 

foto: Shutterstock

“Raspravljajući na konstruktivan način, roditelj pokazuje interes da sasluša drugu stranu, ne vređa i ne omalovažava pritom i zajednički pronalaze rešenje za problem. Korisno je da deca svedoče takvoj vrsti rasprave jer uče kako da rešavaju nesuglasice i pritom poštuju različitost i na kraju kako je moguće nakon rasprave nastaviti dobar odnos iako se ne slažemo u svemu”, kaže psihoterapeut Lina Đulvat.

 

Deci je važno objasniti zašto dolazi do svađa. Treba da shvate da je svako od nas različit i da ne gledamo isto na situacije, kao i da je to očekivano, a ne izuzetak. Iako ponekad nije moguće to postići iz prve, važno je poručiti detetu da je za neke probleme potrebno vreme i da roditelji na tome rade.

 

Ne treba se pred decom pretvarati da je sve u redu ako nije, jer ona vrlo dobro osećaju situaciju. Time im samo šaljete zbunjujuće poruke.

izvor:stil.kurir.rs