Blog

Kako da razumete govor tela svog deteta

  |   Dom i porodica

Mala deca nisu u stanju da izraze svoja osećanja rečima. Kako da razumemo šta se zaista dešava sa njima?

Mala deca nemaju razvijen vokabular da prenesu svoje emocije i potrebe. Stoga je važno da svaka majka razume značenje gestova njene bebe.

Tipično, svako dete razvija svoj znakovni jezik, a pažljiva majka može pratiti ponašanje i otkriti šta gestovima dete želi da kaže. Međutim, dečji psiholozi su primetili neke opšte pokrete tela kojima deca imaju tendenciju da izraze ono što je u njihovim srcima.

Godine 2-3

Dvogodišnjaci tek počinju da uče da izraze svoje emocije rečima. Posebno je važno da shvatite značenje njihovih gestova.

Beba uznemireno maše rukama

Deca u ovom uzrastu imaju masovne strahove i nisu u stanju da kontrolišu svoje ponašanje. Njihova psiha ne može da izdrži opterećenje. Ako vaše dete maše rukama kao da će da odleti, možda bi stvarno volelo da “odleti” i ispari iz situacije u kojoj se nalazi. Važno je shvatiti da se dete u tom trenutku oseća uznemireno i da roditelji moraju mirnim tonom i lepim rečima umiriti svoje dete. Zadatak roditelja je da u vreme dečjeg besa ostane miran. Najbolje je da u ovom trenutku uzmete bebu u naručje kako bi se brže smirila.

Dete vas vuče za suknju

Dečji psiholog Stefani O’Liri veruje da kada dete vuče majku za suknju, želi da kaže da se oseća nezgodno i neprijatno. Isto tako, možda je to jedini način da privuče pažnju majke ili je uzbuđeno. Ako vas beba vuče za suknju, pokušavajući da vas povuče u neku drugu prostoriju pokažite poštovanje za njegov interes. Nemojte misliti da dete vuče haljinu, samo zato što je bezobrazno ili agresivno, kaže psiholog.

4-6 godina

Uprkos činjenici da je dete u tom uzrastu, po pravilu, već u stanju da izgovoriti svoje želje, ono može retko precizno da artikuliše svoje osećanja. Možda vam zvuči čudno, ali dete nije u stanju da poveže emocije sa događajima (tuga, ogorčenost, iritacija).

7-9 godina

U ovom uzrastu, deca uče manire i navike od svojih potomaka, prijatelja, nastavnika, pa čak i od crtanih likova. Na šta treba obratiti pažnju?

Ponavlja iste poteze kada laže

Vi ne možete uvek shvatiti da li vaše dete govori istinu ili laže. Pogledajte pažljivo njegove gestove: kao po pravilu, u ovom uzrastu deteta, kada ne govore istinu prave iste pokrete… Na primer, kada lažu, onda diraju kosu rukama ili se češkaju. Nije neophodno da se ponašate kao sudija ukoliko primetite ovakav gest i odmah krivite dete. Pokušajte da komunicirate sa detetom, tako da nema potrebu da vas laže.

izvor:zenskimagazin.rs