Blog

Kad je vreme da prohoda i progovori? Dete će odlučiti samo

  |   Dom i porodica

Deca se različito razvijaju. Jedni ”trče” u prvoj godini, drugi još puze četvoronoške. Neki s dve i po godine znaju na desetine reči, dok drugi mališani tog uzrasta tek počinju da govore. To neke roditelje uznemirava. Treba li biti zabrinut?

Razvijanje govora kod dece

Ključni faktor su individualne sposobnosti razvijanja. Osnovnu ulogu u razvoju govora kod deteta ima njegova sredina. Da bi mališan govorio normalno i pravilno, treba da se nalazi u sredini koja je sposobna da podstiče njegov govor. A to je moguće u atmosferi dobrog raspoloženja, radosti, uzajamnog razumevanja i osećaja ljubavi među svim članovima porodice. Neophodno je, takođe, da dete sluša pravilno izgovorene reči odraslih, da oni s njim govore umiljato ali bez izobličavanja, mirno odgovarajući na njegova pitanja i podstičući ga da iskaže svoju misao.Kad dete napuni godinu dana i možda izgovori prvu reč, možete videti da ono tu i tamo govori u frazama. Isto tako, i do godinu i po dana govor deteta može biti isti. Vaš mališan uči da hoda i zato je često sav njegov napor usmeren na napredovanje u toj oblasti, pa nema potrebe da se zbog toga brinete.

Držimo ravnotežu!

Neka deca svoj prvi korak naprave u desetom mesecu, ali većina mališana počinje samostalno da hoda s godinu i po. I tada oni daju sebi otprilike pola godine „zasluženog odmora“. Za taj period neće naučiti ništa novo, držaće se toga što već umeju, skupljajući snagu za sledeću etapu.

Uzrast od dve – dve i po godine vreme je kad se ostvaruje novi pomak napred, ali više u oblasti umnog razvoja. Mališan će tih meseci postići ogroman uspeh u svom govoru. Pritom, do prve godine svaka etapa razvoja deli se približno na četiri meseca, a sada se svaki period produžava do šest meseci, jer: gradivo je postalo teže.Kad dete nauči da hoda, to, pre svega, znači da ume držati ravnotežu, a zatim da isprobava da se kreće. Nemojte ga dizati svaki put kad padne, pošto napor koji on čini da bi se pridigao jača njegove mišiće. On pada, ustaje, oslanja se na ruke, ponovo pada… To nije lako, ali je potrebno.

Ne vršite pritisak na dete

U periodu kad dete počinje da hoda preporučuje se korišćenje šetalica i guralica. Šta reći o tome? Mališan ima prekrasnu učiteljicu, koja je najbolji adapter: prirodu. Zdravo dete prohodaće u svoje vreme, ni minut ranije, ni minut kasnije. I zato nikakav adapter neće naterati vaše čedo da učini prvi samostalni korak ranije. Pored toga, hodanje treba da se uči postepeno – ako je mališan duže vreme na nogama, to stvara preveliko opterećenje za njegovu kičmu.
Mnogi kažu da šetalice preporučuju pedijatri. Ako želite – probajte, ali ne pre nego što dete napuni osam-devet meseci. Takođe je važno ne dati mu da se previše dugo nalazi u vertikalnom položaju.

Korisno sredstvo koje će pomoći mališanu da nauči da hoda jesu dečja kolica i dečje stolice, koje on može dodirivati. Jedan mali trik: kad dete nauči da hoda, držite ga naizmenično za jednu pa za drugu ruku, da se ne bi umorilo.
Vaše dete počeće da hoda i govori kad ono samo to “odluči”. Kad? To niko ne zna. Ali imajte u vidu da, ako pritiskate dete kako bi sve usvojilo što može brže, možete blokirati njegovo prirodno razvijanje. Zato, naoružajte se strpljenjem!

izvor:uskozdravlje.rs