Blog

ISTRAŽIVANJE: Ako su majke starije deca su zdravija!

  |   Dom i porodica

Starije majke možda dobijaju zdraviju decu koja će biti i bolje obrazovana od dece koju su rodile žene u dvadesetima, pokazala je međunarodna studija.
I majke tinejdžerke i porodilje starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će verovatnije od žena u dvadesetima imati decu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.

Jedno je ograničenje studije u nedostatku podataka o genetici, pušenju i prehrani majki, te o ostalim oblicima hranjenja osim dojenja, priznali su autori studije u časopisu Lancet Global Health. “Starija majka možda je dobra za detetov razvoj ako je dobrostojeća i ako ne mora da se brine za velik broj dece”, kaže vođa studije Karolina Fal, istraživačica sa britanskog univerzitetat u Southamptonu.

Fal i kolege proučili su što je bilo sa 19.403 dece, upoređujući staros majke na porođaju u pet zemalja s niskim i srednjim prihodima – Brazilu, Gvatemali i Indiji kao i na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici. Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i to donekle različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke i detetu bar do druge godine.

Majke u studiji prosečno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije – 27,2 godine. Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 posto veći rizik da budu nedonoščad i da se rode prerano i s malom porođajnom težinom, pokazala je studija. Ta deca su imala i 30 do 40 posto više izgleda da zaostaju u razvoju s dve godine kao i da ne završe srednju školu.

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Izvor: 021.rs