Blog

Da vaša beba bolje spava

  |   Dom i porodica

Bez obzira da li vaša beba dobro ili loše spava, svakako joj treba omogućiti da isproba što više načina za unapređivanje sna. Mnogi od njih mogu predstavljati imitaciju osećaja kakav je beba imala u svom prvom domu – materici, što će omogućiti bebi da bude sigurnija i spokojnija dok spava. A samim tim će se značajno poboljšati kvalitet njenog sna, što je od krucijalnog značaja. Jer san je za svakog čoveka, a naročito za malu bebu, veoma važan. Kvalitetan i dovoljno dug san jedan je od najbitnijih preduslova za normalan rast i razvoj deteta.

Učinite bebi prostor za spavanje što prijatnijim

Krevetac je veliki izum, međutim, u prvim nedeljama života za mnogu novorođenčad on izgleda preveliko, pa njegovu veličinu osećaju na neki način kao kaznu, dok leže usamljeno u centru dušeka, podalje od zida. Ako izgleda da vašoj bebi nije udobno u krevecu, u prvih nekoliko meseci stara kolevka , nosiljka ili dečja kolica mogu takođe da budu udobno mesto, čak sličnije mestu gde je beba provela prethodnih devet meseci. Nosiljke i kolica imaju i sigurnosne pojaseve, što će bebi omogućiti veću bezbednost. Možete koristiti i pokrivač koji se vezuje u donjem delu.

Kontrolišite temperaturu vazduha

Prevelika toplota ili hladnoća u bebinoj sobi mogu da remete njen san.

Umirujući pokreti

Dok su u maminom stomaku, bebe su aktivnije onda kada se njihove majke odmaraju, kada leže. Međuti, kada majka ustane, beba uspori, umiri se. I izvan materice, kretanje još uvek ima umirujući efekat. Ljuljanje, njihanje i tapšanje jako prijaju svakoj bebi i mogu da doprinesu njenom boljem spavanju.

Umirujući zvuci

Tokom graviditeta, vaši otkucaji srca, mrmorenje vašeg stomaka i vaš glas zabavljali su i smirivali bebu. Zato joj sada može biti teško da spava u tišini, bez zvukova iz okruženja. Pokušajte da unapredite bebin san tako što ćete uključiti radio, TV, pustiti muzički CD sa nekom laganom muzikom ili muzičku igračku. Možda zvuči neverovatno, ali zujanje ventilator, fena za kosu ili klima uređaj takođe mogu da budu efikasni. To je takozvana “bela buka” koja u velikoj većini slučajeva deluje umirujuće na bebe.

Izolacija

Bebe bolje spavaju kada su u svojoj sobi. U tom uzrastu vaše prisustvo je neće mnogo uznemiriti, ali mnogi roditelji prosto ne mogu da odole i uzeće je u naručje bar na tren, što može da poremeti bebu i njeno spavanje. Međutim, to ne znači da bebu treba da ostavite samu u sobi i da ne obraćate pažnju na nju. Uvek morate biti dovoljno blizu da bi mogli da čujete bebin plač kada se probudi, pre nego što preraste u izbezumljeno virštanje. Možete instarlirati i bejbi interfon koji će povezati vašu i bebinu sobu.

Rituali pred spavanje

Pošto vaše novorođenče spava veliki deo vremena, osim kada jede, ne izgleda da je ritual odlaska u krevet neophodan. Ali, nikada nije suviše rano da se sa tim počne, a sa šest meseci je sigurno krajnje vreme. Topla kupka, zatim oblačenje u pidžamu, lagana, suptilna igra u krevetu, čitanje pesmice ili bajke… Sve to deluje umirujuće i uspavljujuće i kod najmlađih beba. Dojenje ili bočica treba da budu poslednje na „dnevnom redu“ pre nego što beba zaspi. Bebe koje su već naviknute da se uspavljuju same, mogu se nahraniti i nešto ranije.

Adekvatan dnevni odmor

Neke majke pokušavaju da probleme noćnog spavanja reše tako što drže bebu budnom tokom dana, čak i onda kada je očigledno da se bebi jako spava. To je ogromna greška, jer je bebi potrebno što više sna, bez obzira da li je reč o dnevnom ili noćnom spavanju. Ono što se može učiniti je da se dužina dnevnih odmora ograniči, kako bi se napravila razlika između dana i noći. Premorene bebe su jako nervozne i nezadovoljne i spavaju znatno nemirnije nego one koje su odmorne.

 

zenskikutak.rs