Blog

Da li je stvarno potrebno da naterate bebu da podrigne kad je nahranite?

  |   Dom i porodica

Da li ste ikada razmišljali zašto to činite i da li to ima bilo kakve koristi za njih? Izgleda da nismo imali pojma o tome kako se pravilno odgajaju deca

Viđali ste to u filmovima, na TV-u, možda čak i u stvarnom životu: Roditelji nahrane bebu pa je onda teraju da podrigne. Nekad radimo neke stvari ne razmišljajući o tome da li bi stvarno trebalo da ih radimo, tako se i mladi roditelji često pridžavaju ovog pravila, bez razmišljanja o tome zašto se to radi.

Postoje istraživanja koja nas ostavljaju sa pitanjem: Da li je stvarno potrebno terati bebu da podrigne? Naučnik Bhavnet Bharti iz Indije je sprovela istraživanje na ovu temu. Bharti je pokušala da otkrije da li je bilo nekih prethodnih istraživanja o ovoj temi, ali nije uspela da ih pronađe. Nakon istraživanja, Bharti je došla do prilično zanimljivih rezultata.

Bharti i njen tim su pratili 71 majku i njihovu novorođenčad. Oko polovine majki je dobijalo informacije i savete u vezi sa imunizacijom, dojenjem i drugim zdravstvenim problemima, ali ništa o podrigivanju. Druga polovina je bila upoznata samo sa time kako da pravilno izazove podrigivanje kod svoje novorođenčadi. Istraživači i majke su pratili prekomerno plakanje, nadimanje i druge znakove nelagodnosti, plus koliko bebe često bljuckaju.

Ispostavilo se da bebe koje su podrigivale nisu ništa manje plakale od onih koji nisu. Pored toga, za promenu u istraživanju, bebe koje su podrigivale su bljuckale više od onih koje nisu.

Važno je napomenuti da ovaj dokaz ne znači da nikada ne biste trebali da izazivate podrigivanje kod svoje bebe, ali istraživanje sugeriše da ne mora biti česta praksa koju sprovodite nakon svakog hranjenja.

Iako su potrebni dodatni dokazi za donošenje bilo kakvih formalnih zaključaka, ova mala, ali moćna studija nam postavlja pitanje zašto uopšte teramo bebe da podriguju. Da li ste ikada razmišljali zašto to činite i da li to ima bilo kakve koristi za njih?

Izvor:telegraf.rs