Blog

Bebe nikako ne bi smele da imaju dudu u ustima u toku zimske šetnje

  |   Dom i porodica

Koliko god da je vaš mališan vezan za dudu, učiniti sve da sprečite da je ima u ustima u toku zimske šetnje! Evo još nekih saveta kojih biste morali da se pridržavate pre nego što sa bebom izađete na hladnoću.

Foto: Thinkstock

Deca do druge godine su sklonija hipotermiji i organizam im lakše gubi toplotu, tako da ih za šetnju treba obući slojevito u pamučnu odeću i pokriti ih, jer leže, pa im je hladnije.

“Već sa mesec dana beba i po zimi može da ide napolje, ali ako je u pitanju nedonošče, šetnje je bolje odložiti kad su napolju minusi. Bebi treba povremeno opipati ruke da se uverite da joj nije prehladno. Zimi je najbolje šetati oko podneva, a ne izlaziti kad je magla, mraz ili jaki vetar. Ne treba šetati ni uveče”, pojašnjava pedijatar, dr Đovana Armano. Takođe dodaje da dnevna šetnja nikako ne podrazumijeva boravak u šoping centrima, pišu banjalučke.com.

Bebama zimi u šetnji često curi nos, što je normalna reakcija na hladan vazduh. Tada im je potrebno brisati područje oko usana da se vlažna koža ne bi oštetila. Iz istog razloga bilo bi bolje da beba nema dudu u ustima, jer se ispod nje skuplja pljuvačka.

“Najniža temperatura kad se može šetati zavisi od starosti bebe i vremenskih uslova. Skandinavci izlaze i na -15, ali mi nismo na to navikli. Ne bih preporučila da najmanji izlaze kad je ispod nule”, rekla je dr Armano.

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave je neadekvatno oblačenje dece – i to češće predebelo nego pretanko.

Bebe obavezno napolju moraju da imaju kapu, jer se 25 posto telesne toplote gubi preko glave, ali to ne znači da i u zatvorenom moraju da budu predebelo obučeni.

Tako može da dođe do oštećenja termoregulacionog sistema, pa će dete kasnije biti zimogrožljivo i sklonije prehladama. Većoj deci koja skaču i trče treba obući sloj manje, jer će se preznojiti, a odeća treba da bude nepromočiva.

“Lako ćete prepoznati ako je bebi hladno. Plakaće, ruke će biti ledene, a može i da drhti. Ako roditelji uoče ove znake, dete treba da odvedu kući, zagreju ga i daju mu topli napitak. Ako se beba duže vreme smrzava, može da klone, prehladi se, bude razdražljiva i postane osetljivija na viruse i bakterije”, kaže dr Armano.

Izvor:prva.rs