Blog

5 IDEJA ZA UREĐENJE MALOG DVORIŠTA

  |   Architecture & Design

Svaki prostor, ma koliko malen bio, ima potencijal koji prosto čeka da bude iskorišten. Isti slučaj je i sa minijaturnim dvorištima sa kojima ćemo se pozabaviti u ovom tekstu. Predstavljamo vam načine da izvučete maksimum od svog malog dvorišta i napravite mjesto u kojem ćete željeti provesti svaki slobodan trenutak.

Biljna dekoracija za zid

Kako biste dvorištu dali zanimljiv i elegantan izgled odlučite se za uređenje zida sa nekom vrstom biljne dekoracije. Možete se odlučiti za puzavicu, postavku teglica ili saksija sa zelenilom ili živi zid u skladu sa vašim željama i potrebama, a zelenilo će dati posebnu teksturu i atmosferu ograničenom prostoru u kojem je još veća potreba da se svaki djelić maksimalno iskoristi.

Manji namještaj

U skladu sa ograničenim prostorom slaže se i namještaj manjih dimenzija. Kompaktne stolice kakve se postavljaju u bistroima odličan su izbor za ugao malog dvorišta ili trijem. Ugrađene klupe mogu biti vrlo praktične tako što će omogućiti prostor za sjedenje u minijaturnom prostoru. Ukoliko imate višak prostora, bilo bi dobro da obezbijedite hlad tako što ćete postaviti suncobran ili mini tendu.

Odaberite jednostavnu paletu boja

Kada vam je na raspolaganju ograničen prostor ne trebate eksperimentisati sa bojama u prevelikoj mjeri.  Previše tekstura i šara, kao i različite vrste biljaka mogu prosto progutati prostor tako da je bolja opcija što veća simplifikacija prostora. Odaberite par boja i aksesoara pa se držite te teme na cijelom prostoru.

Osvjetljenje

Osvjetljenje igra važnu ulogu u osjećaju koji ćete imati u vezi neke prostorije ili vanjskog prostora. U dekor obavezno uključite ambijentalno osvjetljenje kako biste stvorili odgovarajuću atmosferu za vas i ukućane. Umjesto da kupujete skupe vanjske svjetiljke umjesto toga osvjetlite prostor sa povoljnim svijećama ili jeftinim dvorišnim tiki bakljama.

Oživite prostor sa biljkama

Jedna od glavnih vrlina velikog dvorišta je mogućnost da se raširite koliko želite, posadite gdje i šta želite, a da ne govorimo o bezbrojnim opcijama za dekoraciju pošto se stvarno možete razmahati. Kada imate ograničen prostor to znači da samo trebate malo pojednostaviti želje, pa ćete tako zagrađeno dvorište uljepšati sa malo biljaka koje je jednostavno održavati pa nećete morati provoditi previše vremena u poslovima kao što su zalijevanje i čupanje korova.

izvor:kucica.net