Blog

10 stvari koje ne bi trebalo da budu u malom stanu

  |   Architecture & Design

Govorimo o najpopularnijim greškama u skromnim enterijerima.

Kada imate mali stan, verovatno pokušavate da odaberete kvalitetne i lepe dekorativne predmete kako bi atmosfera u vašoj maloj oazi bila što prijatnija. Dok gledate predivne magazine o uređenju enterijera sigurno sanjate o svim lepim stvarima i želite ih u svom stanu.

Veliki sjajni luster sa hiljadu kristala, ogromne umetničke slike, velike ugaone garniture sa dekorativnim jastucima… Sve ovo je lepo, ali da li je prikladno za vaš mali stan?

Ako imate mali stan, pogledajte koje stvari ne bi trebalo da koristite prilikom uređenja.

Veliki luster
Veliki luster

Veliki dizajnerski luster je nesumnjivo svetao i živopisan komad koji će oduševiti mnoge ljude. Luster skreće veliku pažnju, postavlja ton i raspoloženje čitave sobe, dajući joj određeni šik i aristokratski izgled. Međutim, nećete osetiti ništa od ovoga ako okačite takvu lepotu u malu sobu. Soba će izgledati još manja, biće gužve, a luster će “pojesti” prostor. Bolje je da koristite složene kompozicije svetlosti i odabrete osvetljenje koje će proširiti prostor.

Velike figure na tapetama
Velike figure na tapetama

Ne preporučuje se korišćenje tapeta sa velikim aplikacijama u malim stanovima. Za male prostore, najprikladnije je koristiti obične tapete. Najbolje je koristiti tapete u hladnim tonovima.

Masivna vrata
Masivna vrata

Tamna vrata će preseći prostor, određujući granice male prostorije. Zbog toga je u malom stanu bolje koristiti kompaktna klizna vrata ili potpuno ih se odreći, ostavljajući prazan prostor.

Masivan nameštaj
Masivan nameštaj

Velika masivna komoda bez sumnje izgleda lepo i elegantno, ali u malom stanu prednosti ovakvog nameštaja mogu postati mane. Odlično rešenje za male prostore biće nameštaj kao što su – police, ormarići, stolovi, fiksirani na zidovima i bez nogu. To će dodati lakoću u unutrašnjosti.

Tamne boje
Tamne boje

Boja tekstila, nameštaja i zidova igra važnu, ako ne i ključnu ulogu u unutrašnjosti, a kada izaberete tamne zasićene nijanse, trebalo bi da uzmete u obzir da će vizuelno apsorbovati svetlost. Slažemo se, mala mračna soba više nije udobna i lagana. Birajte sveže nijanse i prozirne materijale.

Kontrast na podovima
Kontrast na podovima

Zaboravite na laminate i nekoliko vrsta tepiha u sobama. U malim stanovima treba izbegavati velike kontraste. Izaberite jednu neutralnu boju za ceo stan, bez vidnog prelaza u druge prostorije.

Teške zavese
Teške zavese

Prekrasne zavese od skupih visokokvalitetnih tkanina – savršeno dopunjuju enterijer. One su idealne za velike prostore, gde im se možete diviti iz daleka, ali, nažalost, za male sobe, apsolutno nisu prikladne. Takve zavese će oduzeti veliku pažnju i suziti prostor. Zamenite teške zavese laganim tilom ili prozirnim zavesama svetlih nijansi.

Particije
Particije

Da li želite da podelite mali stan na zone koristeći particije? Particije će samo smanjiti prostor. Ako stvarno želite da imate svoj ugao, podelite sobu pomoću nameštaja. Tako ćete sačuvati njegovu funkcionalnost.

Aksesoari za dom
Aksesoari za dom

Mali stan je lako napuniti nameštajem i aksesoarima, tako da je najbolje ograničiti se na nekoliko sjajnih detalja ili koristiti neutralni dekor koji će biti nastavak ukupnog dizajna. Idealna opcija nije samo dekor koji će sakupiti prašinu, već prelepe stvari koje su lepe i funkcionalne.

izvor:zenskimagazin.rs