Blog

Zimske temperature prijaju i bebama – evo koliko dugo mogu da budu napolju

  |   Dom i porodica

Ne postoji strogo propisana temperatura na kojoj beba ne sme da se šeta. Ako je oluja, neko nevreme ili nepodnošljiv minus, naravno da bebu nećete izvoditi napolje

Zima i hladno vreme s niskim temperaturama nisu prepreka da se zdravo dete izvede u šetnju.
Nema propisanih temperatura na kojima se ne sme izlaziti napolje. U Skandinaviji i na severu bebe šetaju i kada temperatura pada ispod nule, na -5 i -10, pod uslovom da su adekvatno obučene i da i roditeljima nije neprijatan boravak na otvorenom.
Idealne zimske temperature za boravak na otvorenom su oko nule i naravno više.

Sve zavisi od vremena, ako je oluja, neko nevreme ili nepodnošljiv minus, naravno da bebu nećete voditi u šetnju. Nije preporučljivo šetati ni po magli, ali ni noću, ističu pedijatri

Jako je važno kako ćete obući bebu. Za niske temperature bebu morate opremiti skafanderima, kapama, rukavicama, šalovima i debelim čarapicama.
Novorođenčad i bebe do godinu dana

Novorođenče do mesec dana ne bi trebalo ići u šetnju zimi kada je veoma hladno. Beba uzrasta od mesec dana do godinu dana može da izlazi, dobro obučena i kada su temperature u minusu.

Temperatura može biti i -5, ako je sunčano, bez vetra i dovoljno prijatno da se roditelji prošetaju sa bebom.

Boravak na otvorenom može da traje pola sata do jedan sat. To bi bilo sasvim dovoljno pod uslovom da je bebica zadovoljna, a možete joj povremeno opipati ručice ili nosić kako biste videli da li je previše hladno, smatraju pedijatri.

Izvor:.telegraf.rs