Blog

Predivan stan od svega 38m2

  |   Architecture & Design

Ovaj mini-stan je praktičan primer kako iskoristiti male prostore i vizuelno ih proširiti.

Dizajner enterijera Elena Fateva prihvatila je izazov i odlučila da na lep i moderan način uredi stan jednog klijenta. Ona ne samo da je uspela da uklopi kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, radnu površinu, kupatilo i hodnik na 38 kvadratnih metara, već je prostor vizuelno proširila tako što je stan „podelila“ na dva dela. Da bi proširila enterijer, dizajnerka je odlučila da jasno “odvoji” dva dobro definisana prostora.

S jedne strane, vidimo drveni nameštaj okružen tirkiznim zidovima (kuhinja, hodnik i gardeorba) a s druge strane, beo i lagani prostor sa visokim prozorima. Prozori su stavljeni na vrh „bele kutije“ gde se nalazi spavaća soba, kako bi svetlost ulazila u ovaj deo stana.

Elena Fateeva kaže da je koristila zelenu boju kako bi dodala karakter prostoru, i da je to vrlo bitno u malim stanovima.

Na zidu pored kuhinje nastavila je sa korišćenjem zelene boje i na taj način razdvojila trpezariju. Kuhinja je potpuno otvorena, a trpezarija služi kao prelaz između prostora. Zid trpezarije je korišćen za postavljanje skladišnog nameštaja, police za knjige i dva vertikalna ogledala, koja takođe vizuelno proširuju prostor.

Spavaća soba je jednostavna, bez ormara. „Nismo želeli da postavimo veliki ormar za odeću unutar spavaće sobe kako ne bismo preopterećivali prostor“, kaže Elena.

Elena Fateeva veruje da mali stan ne mora biti beo i minimalistički. Naprotiv, boje i zanimljivi komadi nameštaja daju karakter i proširuju prostore.

Pogledajte kako izgleda ovaj predivan stan od samo 38 kvadrata.

Predivan stan od svega 38m2

 

Predivan stan od svega 38m2

Predivan stan od svega 38m2

Predivan stan od svega 38m2

Predivan stan od svega 38m2

Predivan stan od svega 38m2

Izvor:zenskimagazin.rs