Blog

Letnji raspust uz sport i zabavu

  |   Dom i porodica

Nema veće radosti za školarce od letnjeg raspusta, ali mnogi ga “protraće” u četiri zida, za kompjuterom, televizorom i mobilnim telefonom. Objasnite deci da je to pogrešno i da su jul i avgust idealni za “život” napolju, u prirodi, na vazduhu. Postoji mnogo načina na koje đaci, sa vršnjacima ili sa vama, mogu kvalitetno da ispune raspust, evo nekoliko predloga.
PLIVANjE

Većina stručnjaka se slaže da je plivanje najzdravija fizička aktivnost, tokom koje rade svi mišići, a najviše “koristi” dobija kičma. Super je ako idete na more, ali neodlazak nije izgovor da dete ne uživa u ovoj zdravoj zabavi. Deca imaju puna dva meseca da se brčkaju, pa zašto ne bi otišli sa društvom ili sa vama na bazen, reku ili jezero.

 

 

PECANjE

Iskoristite ovo leto da jednom u nedelju dana porodično odete na pecanje? Sigurno u blizini vašeg mesta postoji reka, jezero ili malo veća bara, pa spakujte štapove i pravac na vodu. Ako nemate pecaljke, uvek možete da ih pozajmite ili iznajmite. I uvek će se naći neki vrsni alas koji će vas na licu mesta uputiti u ribolovačke tajne. Đacima će to biti zanimljivo iskustvo, pogotovo ako to bude celodnevni izlet u prirodi. Još je zabavnije ako povedete i njihove drugare.

ROLERI, SKEJT, TROTINET

Leto je sigurno uzbudljivije na točkovima, što će vam potvrditi svako dete koje vozi rolere, spušta se na skejtu niz padinu ili “krstari” gradom na trotinetu.

I vi možete da pravite društvo svojim klincima dok osvajaju prostor sa ovim sportskim “rekvizitima”. Ta fizička aktivnost prija i zabavna je, pogotovo u većem društvu.

BICIKLIZAM
Vožnja biciklom pokreće sve mišiće, a pritom je odlična mentalna terapija. Stariji đaci bi sa društvom trebalo da voze svaki drugi dan, dok bi mlađi mogli bar jednom nedeljnom sa vama. Da im ne bi bilo dosadno, uvek odredite cilj. Možete da nacrtate i mape puta, ispišete stanice na kojima ćete praviti pauzu za predah, vodu ili hranu. Svaki put malo povećajte kilometražu i uvedite nove i zanimljive lokacije.
VESELO PENTRANjE

Deca obožavaju da se veru i pentraju, pa ih mame razne penjalice u parkovima, karike na kojima mogu da se okreću ili pogodno drvo.

Ova rekreacija je odlična za razvoj motoričkih sposobnosti mališana, a može da bude vrlo zabavna. Vi ne morate da pokušavate isto što i deca, ali budite tu da ih nadgledate i budete podrška za penjačke egzibicije. One imaju pozitivan uticaj i na razvoj samopouzdanja.

Izvor:novosti.rs