Blog

Koliko godina nakon porođaja majke nemaju kontinuiran san?

  |   Dom i porodica

Besane noći i dete idu ruku pod ruku, a svaki novi roditelj to zna i više nego dobro. A da li ste znali do kada to traje? Naučnici su došli do odgovora…

Ako se izuzme plač vaših beba kao faktor koji direktno utiče na normalan ciklus spavanja roditelja, stres je isto tako još jedan od uzročnika koji u ranoj fazi roditeljstva mladim majkama i očevima remeti raspored spavanja.

Međutim, ovo stanje ne mora isključivo da traje samo prvih nekoliko meseci. Loša vest je da ćete i šest godina nakon rođenja vašeg mališana možda osećati negativne posledice na vaš san.

Bolesti, noćne more, odvikavanje od pelena i umokravanje i bilo šta drugo što bi vaše dete moglo da iskusi, utiče na to da se broj neprospavanih noći poveća.

Takođe, istraživački tim sa Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji otkrio je da je verovatnije da će žene ostati budne tokom noći brinući se o bebi češće nego muškarci.

Istraživači su ispitali 2.541 ženu i 2.119 muškaraca koji su dobili dete između 2008. i 2015. godine.

Rezultati su pokazali da majke spavaju sat vremena manje tokom noći, tačnije 62 minute, i to u periodu od tri meseca nakon porođaja, dok muškarci žrtvuju 13 minuta.

Na gore navedene rezultate, dodatnih 14 minuta izgubljenog sna imale su majke koje doje i moraju da ustanu i podoje dete tokom noći, što ukupno u proseku iznosi više od sedamdeset minuta nespavanja, prenosi Evoke.

izvor:prva.rs