Blog

Kako smo nekad održavali higijenu u domu, a kako to činimo sad: OVE namirnice su spas

  |   Kako Da

Kućni poslovi koji su pre više decenija izazivali muku danas su jednostavni

Otkrivamo kako su se kućni poslovi obavljali pre otprilike 60 godina.

Za čišćenje odeće koristio se pepeo

Sve dok ljudi u domovima nisu imali veš mašine odeća se prala na ruke i to je trajalo. Pre više decenija na tržištu je bilo nekoliko vrsta deterdženta za rublje, ali se priča o skupljanju pepela koji je ranije zamenjivao deterdžente. Za pranje su se najčešće koristila drvena korita, kuvao se pepeo i kad je voda odstajala u njoj se prala odeća.

Masnoće su se odstranjivale peskom

Posuđe se pralo u vrućoj vodi s dodatkom malo sirćeta zbog masnoće, pa se ispiralo i brisalo. Za ribanje se upotrebljavao pesak ili pepeo dok se nije pojavio prvi deterdžent za pranje. Za sve kućne poslove trebalo je mnogo više vremena nego danas.

 

Upravo je vreme, odnosno nedostatak tog izrazito važnog životnog faktora zaslužan za sve kreativnija kućna pomagala. Tehnologija je stigla toliko daleko da ni pametne kuće više nisu stran pojam pa ne čudi ni mogućnost upravljanja uređajima čak i kada niste kod kuće.

Pegle koje su se koristile danas su dekoracija

Iako se mogu pronaći na sajmovima starina ili putem internet prodaje, stare pegle danas se koriste uglavnom kao dekoracija.

Trebalo se napraviti žara u šporetu, koji se onda stavljao u pegle i time se peglalo. Moralo se paziti da ne bude prevruće da garderoba ne požuti pa se mahalo s peglom da se hladi. Garderoba se morala malo pošpricati s vodom da bi se lakše peglalo. To je trajalo duže vremenski i bilo je komplikovano zbog žara.

Iako su jednostavnost i praktičnost oduvek na prvom mestu, načini na koje su se kućni poslovi obavljali u prošlosti bili su mnogo komplikovaniji. Koliko će tehnologija, industrija i nauka napredovati toliko će i naše obaveze postajati jednostavnije.

izvor;stvar ukusa