Blog

Kako savladati agresiju kod kuće

  |   Dom i porodica
Kod kuće nepodnošljivi i agresivni, na ulici previše tihi i mirni. Roditeljima nije jasno kako je moguće da njihova deca tako menjaju raspoloženje
Kod kuće nepodnošljivi i agresivni, na ulici previše tihi i mirni. Roditeljima nije jasno kako je moguće da njihova deca tako menjaju raspoloženje. Porodični terapeut Suzan Štifelman objašnjava da se to dešava zato što mozak određuje detetovo ponašanje u zavisnosti od okruženja.
 Prefrontalni korteks je deo mozga koji kontroliše mnoge funkcije, pa i inhibitornu i kontrolu impulsa – kaže terapeut. – Kada je dete nervozno ili zabrinuto, ne dobija sve što želi, on je prilično aktivan i drži ponašanje pod kontrolom. Čim se mališan oseti rasterećeno i sigurno, što se dešava kod kuće, ovaj mehanizam više ne reaguje na isti način.

Ali to ne znači da detetu treba dozvoliti da divlja, histeriše i maltretira ukućane samo zato što je na svom terenu.

– Nemojte da pokušavate da mu na grub način stavite do znanja da tako ne sme da se ponaša, nego mu pomozite da se oseti voljeno. Razgovarajte sa njim, posavetujte ga šta je lepo ponašanje i imajte strpljenja dok to ne usvoji – savetuje Štifelmanova.

Izvor:novosti.rs