Blog

Kako ohrabriti detetovu ljubav prema nauci

  |   Dom i porodica

Možda primećujete da je vaše dete zainteresovano za nauku, ali ne znate kako da podstaknete njegova interesovanja.

Odgovorite na pitanje pitanjem
Mnogi roditelji smatraju da uvek treba odgovoriti na pitanje. Na pitanje zašto se led topi, na primer, psiholozi preporučuju da odgovorite pitanjem – zašto misliš da se topi? Sigurno, vaše dete će izaći sa sopstvenom hipotezom, mada ne i najtačnijom. Na ovaj način ćete pokazati detetu da u budućnosti ima mnogo zapanjujućih stvari. Očigledno, postoje i slučajevi kada se odmah mogu naći odgovori na pitanja. Ali čak i u takvim trenucima, pokušajte da to uradite zajedno, a zatim diskutujte o njima.

Razviti posmatranje
Tokom šetnje pokažite detetu sunce na nebu, skrećite pažnju na to koliko brzo se vozi na putevima i kako ljudi hodaju polako. Razvijte detetu interese za životnu sredinu. Ako dete voli da crta, dajte mu bojanku ili svesku gde može nacrtati ono što je u toku dana njemu izgledalo najfascinantnije.

Napravite eksperiment
U prodavnicama ima mnogo stvari koje su povezane sa naukom: mikroskopi, lupe, soda bikarbona i boje, sirće i još mnogo toga. Ovo je sve stvoreno kako bi se detetu omogućilo eksperimentisanje kod kuće. Ako ne znate kako da zabavite svoje dete, uzmite nekoliko listova papira, bojite i počnite sa mešanjem različitih boja – dete će biti oduševljeno, kako na primer crvena boja u kombinaciji sa žutom postaje narandžasta.

Izvor:zenskimagazin.rs