Blog

Kako motivisati đake da uče?

  |   Dom i porodica

Pred kraj školske godine moraju da “zagreju stolicu”, a oni žele da se igraju i da izlaze
Posle uskršnjeg i prvomajskog mini raspusta đaci se po pravilu opuste i po povratku u klupe više razmišljaju o igri, a tinejdžeri o izlascima i planovima za letnji raspust, umesto o ocenama. A, baš u ovom periodu bi morali da “zagreju” stolicu, jer je do kraja školske godine ostalo malo, na šta ih stalno upozoravaju roditelji.
Da se roditeljska podsećanja ne bi “odmetnula” u kazne, motivišite svoje školarce umesto da ih grdite, jer ćete tako biti zadovoljniji i vi i oni. Stručnjaci predlažu nekoliko metoda:

* Pitajte ih da li im je neko gradivo teško i nejasno, pa ako jeste, pomozite im, umesto da im svakodnevno govorite da moraju da uče.

* Dok rade domaći, uđite s vremena na vreme u sobu da vidite kako im ide i nagradite ih omiljenim slatkišem ili jelom koje vole.

* Dogovorite se da napravite “kućni red”, pa odredite vreme kada ćete zajedno biti vredni – oni neka tada uče, a vi se bavite poslovnim ili kućnim obavezama.

* Hrabrite ih da izdrže još samo malo i da ih posle toga čeka duuuug raspust, tokom kojeg će moći da se bezbrižno igraju i izlaze koliko god žele.

Izvor:novosti.rs