Blog

Kako da znate da li je začinima istekao rok trajanja?

  |   Kako Da

Da li začini imaju rok trajanja?

Oni koji vole kuvanje, sigurno su se susreli sa ovom situacijom. Stalno kupujete nove začine, a poluprazne teglice sa začinima retko odbacujete. Dakle, polica u kuhinji se puni i postavlja se pitanje – Da li je moguće da začinima istekne rok trajanja?

Kao i ostale namirnice, začini imaju rok trajanja. Naravno, ne možete narušiti svoje zdravlje njima, ali će doneti mnogo manje ukusa vašim jelima. Kada su začini dugo vremena izloženi kiseoniku, što znači od trenutka kada ste prvi put otvorili teglicu ili vrećicu, nekoliko eteričnih ulja je već isparilo (čak i iz već osušenih) začina.

Koliko vremena su korisni začini?

Rok trajanja začina nije toliko zavisan od datuma na pakovanju, već od datuma otvaranja. Većina začina traje otprilike godinu dana. Arome će i dalje ostati i neki začini se mogu koristiti i do tri godine. Naravno, verovatno ne znate kog dana ste kupili neki od začina, tako da ćete teško shvatiti koliko je vremena već otvoren. Srećom, u ovom slučaju možete koristiti sledeći eksperiment. Samo otvorite, pomirišite i protrljajte kroz prste. Probajte ih. Ako ukus više nije jak, ako ga ne osetite, ne koristite začin, to znači da je vreme da ih bacite. Oni neće dodati nikakav ukus vašoj hrani jer nemaju dovoljno eteričnog ulja u njima.

Da biste izbegli stare začine u budućnosti, preporučujemo da prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće stvari: kupite začine koji nisu mleveni, jer traju duže. Ne kupujte veliku ambalažu ako to nije začin koju svakodnevno koristite. Male zalihe neće uzalud čekati na upotrebu i nećete nepotrebno trošiti novac. Ako ne želite odbaciti stare začine, još uvek postoje neke alternative. Možete ih koristiti u velikim količinama kako biste pojačali ukus, ili možete sami napraviti začine. Od ostataka začina, kojima će uskoro isteći rok trajanja, možete napraviti različite mešavine, koje ćete brže potrošiti na pripremu obroka.

izvor:zenskimagazin.rs