Blog

KAKO DA NAJBOLJE OČISTITE ZAVJESE ZA TUŠ KABINU

  |   Kako Da

Biranje zavjesa za tuš kabinu ili kadu može biti veoma zabavan dio nabavke. Možete se odlučiti za najrazličitije dezene, a ako imate dijete u kući vjerovatno će izbor pasti na omiljenog junaka iz crtanih filmova ili sličice omiljene životinje. Nakon što ste obavili kupovinu i instalirali vašu novu zavjesu dolazi neminovno i teži dio: održavanje. Kako i to ne bi bio proces koji će vam donijeti previše muka donosimo vam tri najjednostavnija i najbrža načina za čišćenje za koje garantujemo!

 Soda bikarbona

Samo zato što se vaše plastične zavjese za tuširanje sa vremenom isprljaju to ne znači da ih odmah trebate baciti i zamijeniti sa novima. Umjesto toga pokušajte ih oprati u mašini za pranje veša zajedno sa dva veća peškira i dodajte polovinu čaše sode bikarbone zajedno sa vašim praškom za pranje tokom ciklusa pranja i jednu polovinu čaše sirćeta tokom ciklusa ispiranja. Nakon toga ih objesite na štrik kako bi se osušile postepeno umjesto da ih stavite u sušilicu.

Izbjeljivač

Uklonite plijesan sa zavjesa za tuš kabinu na jednostavan način uz pomoć izbjeljivača. Operite ih zajedno sa nekoliko peškira za kupanje kako biste spriječili da se izlome i smežuraju u toploj vodi sa jednom polovinom čaše izbjeljivača na bazi hlora i jednom četvrtinom čaše običnog praška za pranje. Stavite zavjese i peškire u sušilicu na najnižu temperaturu na deset minuta i nakon toga ih objesite da se dobro osuše.

Sirće

Očistite ružne mrlje od vode koje se na zavjesama naprave sa vremenom tako što ćete ih zajedno sa par peškira oprati u veš mašini. Dodajte jednu polovinu čaše praška i jednu polovinu čase sirćeta, a pranje se treba odvijati na normalnoj temperaturi tokom regularnog ciklusa u toploj vodi. Dodajte jednu čašu bijelog sirćeta tokom prvog ispiranja, a prije nego što mašina pređe u glavni ciklus rada, izvadite zavjese iz mašine i ostavite ih da se prosuše na štriku.

Izvor:kucica.net