Blog

Kada je pravo vreme da razgovarate sa ćerkom o prvoj menstruaciji

  |   Dom i porodica

Pedagog nam otkriva kada je pravo vreme da razgovarate sa svojom ćerkom o menstruaciji.

Pedagog Julija Armelen savetuje da se majke ne plaše i razgovaraju sa svojim čerkama što je pre moguće!

Sada često prvi mentrualni ciklus počinje vrlo rano, sa 8-9 godina. Do ovog trenutka, devojčica već treba da zna da je menstruacija normalan fiziološki proces, koji ukazuje na početak reproduktivnog perioda.

Ovo je Julija Armelen rekla u video snimku na Instagramu.

“Većina majki devojčica me je pitalo: “Kada je pravo vreme da se počne sa razgovorom o menstruaciji? U 10-12 godina? Ne, između 5-7 godina, ne kasnije”, objašnjava Julija.

Prema njenim rečima, postoje studije koje dokazuju da ako devojčica ima informacije i spremna je za prvu menstruaciju, onda je za nju to vrlo pozitivan događaj koji obeležava njeno odrastanje. Ako devojčica nije upoznata i vidi krv iznenada verovatno će pomisliti: “Umirem”, ili “Ja sam neizlečivo bolesna.” Sećate se početka filma “Keri”? Eto tako nešto…

“Dakle, ne plašite se da govorite o tome što je pre moguće – kada postoji interesovanje za tampone i uloške koje dete vidi u reklamama i na policama supermarketa, razgovarajte opušteno. Govorite vrlo pozitivno o menstruaciji, na miran način i objasnite da je to prirodan proces“, predlaže pedagog.

Pri tome Julija kaže da zna neke priče u kojima su deca slučajno videla krv u smeću, nakon čega su pomislila da njihova majka umire, ali da nisu smela da pitaju jer je to tabu tema u porodici.

Dakle mame, razgovarajte na vreme sa svojim ćerkama.

Kada je pravo vreme da razgovarate sa ćerkom o prvoj menstruaciji

Kada je pravo vreme da razgovarate sa ćerkom o prvoj menstruaciji

Izvor:zenskimagazin.rs