Blog

“Izvini” i druge reči koje se moraju znati ako hoćete da vam dete izraste u pristojnog i kulturnog čoveka

  |   Dom i porodica

U ranom uzrastu najlakše uče pravila lepog ponašanja i ophođenja. Ako želite da vaš mališan izraste u pristojnog i kulturnog čoveka, naučite ga što pre nekim osnovnim principima bontona
Svi vole da vide vaspitano dete, ali mnogi roditelji u ulozi “vaspitača” lako zakažu. A, upravo se u ranom uzrastu najlakše uče pravila lepog ponašanja i ophođenja. Ako želite da vaš mališan izraste u pristojnog i kulturnog čoveka, naučite ga što pre nekim osnovnim principima bontona.
Značajno je da se dete nauči da ne upada drugima u reč, osim ako nešto baš, baš nije hitno. I u tom slučaju mora da prekine razgovor sa “izvini”. Starijoj osobi treba da se javi, pita kako je i da joj pridrži vrata. Kada dođe u goste, naučite ga da lepo pozdravi domaćine i na kraju se zahvali na gostoprimstvu.
Nije vaspitano da na javnom mestu ili kod prijatelja i rođaka kaže da nešto neće da jede, jer to mrzi. Uvek može da se zahvali i kaže da baš nije ljubitelj te hrane ili da nije gladan. Mljackanje i srkanje nisu ogledalo kulture. Na listi pravila bontona su još sledeće stavke:
-Ako želi da nešto dobije, treba da kaže “molim”.
– Kad nešto dobije, ili mu neko pomogne, važno je da kaže “hvala”.
– Ukoliko nekome nešto daje, neka to bude uz “izvoli”.
– Ako pogreši, pravilo je da izgovori reč “izvini”.
– Kada telefonira nekome, treba da se predstavi, a ne da odmah počne da priča.

Izvor:prva.rs