Blog

Hrišćanski praznik očeva i ćerki: Tate, danas svojim mezimicama pokažite koliko ih volite – to je jedino važno!

  |   Dom i porodica

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na Svetu Efrosiniju Aleksandrijsku, hrišćansku svetiteljku uvršćenu u red prepodobnih

Sveta Efrosinija je bila ćerka bogatog i znamenitog građanina Aleksandrije, vaspitana u duhu hrišćanstva od malih nogu. Kada je napunila 18 godina, roditelji su joj našli bogatog mladoženju.

 

Međutim, Efrosinija je želela da se u potpunosti posveti Bogu i nije imala nameru da se udaje. Kako nije mogla da ubedi roditelje da odustanu od venčanja, ona se prerušila u muškarca i otišla kod igumana jednog manastira gde se predstavila kao evnuh Izmaragd.

 

Obmanu ove devojke niko nije otkrio celih 20 godina Efrosinija je mogla da se u miru posveti molitvama duhovnom razvoju. Kada je napunila 38 godina, njen otac je posetio manastir kako bi se ispovedio. Ne znajući da razgovara sa Efrosinijom, on je ispričao koliko mu nedostaje ćerka i kako bi sve dao da je opet vidi.

 

 

 

Dirnuta očevom tugomdevojka je čoveku rekla da će videti svoju ćerku ako u manastirponovo dođe za tri dana. Kada joj je otac drugi put došao Efrosinija je ležala na samrtnoj postelji. Ćerka mu je sve ispričala i nakon toga umrla.

 

Priča kaže da se njen otac nakon Efrosinijine smrti i sam zamonašio i uselio u ćeliju svoje upokojene svete ćerke u kojoj je živeo do kraja života.

 

Legenda o ovoj svetiteljki, kao i priča o njenom životu i danas su inspiracija svima da istraju u svojim željama i snovima bez obzira na prepreke.

 

Takođe, današnji dan se u nekim krajevima obeležava kao praznik očeva ćerki. Kako bi njihov odnos ostao čvrst i iskren, veruje se da tate i njihove mezimice danas treba da razmenepoklone. Ne mora da bude reč o bilo kakvom skupom daru – nekada je i osmeh dovoljan.

izvor:stil.kurir.rs