Blog

FENG ŠUI I BILJKE U KUĆI: za ljubav, novac i sreću

  |   Architecture & Design

Biljke u kući koje su po feng šui principima dobre za ljubav, novac i sreću!

Ove biljke su po učenju feng šui poželjne u kući jer donose ljubav novac i sreću. Svaka biljka ima svoje mesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će delovati na vas.

Biljke su možda najbolji pokazatelji energetskih zakona, kroz međusobnerazmene energije među samim biljkama, između biljaka i Zemlje, biljaka i čoveka, biljaka i prostora. Zato je i u feng šuiju važno koje biljke sadite, ali i gde ih sadite i držite.

 

Mnoge biljke imaju dve ili čak tri vrste energije, pa je lakše da ih pozicionirate jer za njih važe pravila obe energije (bor pripada elementu Drveta i elementu Vatre, pa ga nalazimo i na severu i na istoku, sve do juga).

Element Drveta

Odslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost… Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus… One su tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvetanje, a ako su trajnice onda najbolje rastu u proleće. Obično rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i severu (Voda hrani Drvo), ali neće uspevati na zapadu i severozapadu jer Metal uništava Drvo.

Ovoj grupi biljaka pripadaju lala, narcis, visibabe, koje kao vesnici proleća pokazuju rastuću energiju, a pridružuje im se i mlado povrće: luk, peršun, celer, špargle, ali i prve prolećne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice. Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) i uočljiva stabljika koja raste u visinu. Jedna biljka – jedna stabljika.

Element Vatre

Ovo je energija opasnosti i s njom uvek treba biti oprezan i na odstojanju. Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspevaju na jugu (sinergija) i u punom su cvatu leti, na istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na severu (voda gasi vatru). Ovom elementu pripadaju biljke vatrenocrvene i narandžaste boje cveta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trougaoni, oštri, igličasti) ali i biljke čiji su listovi oštri i dugi.

Ovoj grupi biljaka pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak – sve što nam govori da ga ne dodirujemo ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno. Primeri “vatrenih” biljaka su i oleandar, otrovne gljive (koje imaju crvene klobuke), juka, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

Nisko bilje za stabilnu energiju: element zemlje

Stabilnoj i trajnoj energiji Zemlje pripada nisko bilje koje se dobro ukoreni u zemlju i teško ga je iščupati. Ove biljke dobro uspevaju na jugozapadu i severoistoku (energija Zemlje), na jugu (Vatra hrani Zemlju), ali ne uspevaju na istoku i jugoistoku (Drvo kontroliše Zemlju).

Ovoj grupi biljaka pripadaju puzavice koje ravnomerno rastu u širinu i formiraju kružne oblike, hedera, niske livadske trave, grmolike biljke, jagode, krastavci, mediteranski kamenjari s mediteranskim biljem: menta, majčina dušica, kućna sreća, ali i višegodišnje voćke nižeg rasta čije krošnje više rastu u širinu, cveće čiji su cvetovi su dominantno žute boje i kućne biljke nižeg rasta s ovalnim debelim čvrstim listovima koji rastu horizontalno (na primer, afrička ljubičica).

Element Metala

Kao što izgleda žbun lavande sa listovima sive boje, čvrsto isprepletenim stabljikama okruglog žbuna, sa metalik ljubičastim cvetovima – takva je i energija Metala: sabijena i koncentrisana. Biljke Metala najbolje uspevaju na zapadu i severozapadu, jugozapadu i severoistoku, a ne uspevaju na jugu (Vatra kontroliše Metal).

Ovoj grupi biljaka pripada glavičasto povrće s okruglim glavicama i sivozelenim listovima – kupus, kelj, karfiol, keleraba, cveće s dominantnim belim okruglim cvetovima, posebno ako imaju i sivkaste okrugle listove, biljke koje imaju okruglasti oblik, sivu boju i podsećaju na metal (srećica (srebrni tip), srebrna kruna). Među drvećem, predstavnik elementa Metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju.

Element Vode

Energija Vode je nestabilna, dinamična i fleksibilna i ovom elementu pripada drveće i cveće koje ima jedan od ovih obeležja – njihovi listovi i cvetovi padaju prema zemlji, cveće ima dominantno plave cvetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova. Biljke elementa Vode najbolje uspevaju na severnoj, zapadnoj i severozapadnoj strani (Metal hrani Vodu), ali ne uspevaju na južnoj strani (Vatra i Voda su u sukobu). Ovoj grupi pripadaju slonova noga, obrubljeni zmajevac, viseća paprat, tilancija, dracena, a predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem – vinova loza.

 

Tekst: Jasmina Stojanović

Izvor:lepa i srecna