Blog

Čime hraniti dete ako ima dijareju

  |   Dom i porodica

Deca mogu imati bolove u stomaku iz različitih razloga.

Ovo može biti zbog infekcije, virusa, trovanja ili bolesti želuca. Često te probleme prati dijareja. Čime hraniti dete je pitanje koje brine mnoge majke.

Kada dođe do dijareje kod deteta vrlo je važna ishrana. Veoma je važno da ne dajete detetu hranu koja može imati laksativan efekat, jer može doći do dehidracije

Takođe, trebalo bi da izbegavate proizvode koji povećavaju sekreciju žuči, što dovodi do fermentacije u crevima i pogoršava njihov rad. Izbegavajte mleko i mlečne proizvode: fermentisano mleko, krem i jogurte. Takođe je bolje da ne dajete detetu vlaknasto povrće i pečurke. Umesto toga, možete dati kašu na vodi, jabuke bez kore, banane, krekere ili dvopek. Takođe bi trebalo ograničiti upotrebu biljnih vlakana, proizvoda sa veštačkim aditivima i konzerviranu hranu.

Ako dete nema apetit, nemojte ga prisiljavati da jede.

Saveti za ishranu dece sa dijarejom:

Prvog dana dana nakon pojave dijareje, ne dajte detetu ništa osim vode. Onda možete hraniti dete kuvanim pirinčem (ne više od 100 grama).

Počnite da hranite dete postepeno. Dajte mu bananu, sok od jabuke. Krompir je takođe pogodan.

Dvopek, biskviti, posno meso i riba su sledeća faza pripreme deteta za normalnu ishranu.

Mlečni proizvodi su proglašeni tabuom, ali su proizvodi sa smanjenim sadržajem masti dozvoljeni.

Kada ne znate čime da hranite dete koje ima dijareju, pre svega odustanite od dimljenih i masnih namirnica. Možete dati supe i kašu.

Nije loše dati detetu pečenu jabuku tokom oporavka tela posle dijareje.

Tokom rehabilitacije nakon dijareje, dobro je dati detetu da jede ovsenu kašu i pirinač. Veoma su korisni za sluznicu i brže ozdravljenje vašeg deteta.

Izvor:zenskimagazin.rs