Blog

5 saveta kako da pomognete detetu da brže zaspi

  |   Dom i porodica

Deca su oličenje nežnosti i vitalnosti.

Kroz godine deca mogu da iskuse nesanicu, neprospavane noći, ostajanje do kasno i slične stvari. Međutim, dok su u razvoju, san im je neophodan isto koliko hrana i voda. I pored toga, skoro svaki roditelj se u nekom trenutku suoči sa izjavama poput ’’Pročitaj mi samo još jednu priču za laku noć.’’ ili ’’Ne mogu da zaspim. Jel mogu da spavam sa tobom?’’

Stavljanje dece na spavanje ne mora da bude noćna mora. Evo nekoliko saveta kako da okončate probleme sa spavanjem vaše dece:
Organizujte vreme za krevet i ustajanje
Kao što već znate, svi imamo drugačije potrebe. U zavisnosti od toga koliko vaše dete ima godina, trebaće mu više ili manje sna od ostalih ukućana.

Ukoliko imate školsko dete i ono spava od 9 do 12 sati dnevno, znajte da mu je to sasvim dovoljno. Ne zaboravite da će jutarnje osobe (u ovom slučaju deca) ustajati rano bez obzira na to kada su otišli na spavanje. Isto važi i za noćne ptice. Stoga, trebalo bi da napravite raspored koji će biti funkcionalan za njih.

Takođe, ne dozvolite da vaše dete ostaje budno do kasno vikendom, jer će im na taj način biti teže da se ponovo prilagode da ustanu ranije kada radna nedelja otpočne.
Bez televizije dva sata pre spavanja
… ili bilo koje druge elektronske naprave. Istraživanja su dokazala da plava svetla koja emituju elektronske naprave poput televizora, kompjutera, telefona, čine da se mozak oseća budnije. Deca su na ova svetla dva puta osetljivija od odraslih.

Zato sve naprave treba skloniti od dece najmanje dva sata pre nego što odu na spavanje. Ukoliko ne znate kako da ih zabavite za ovaj vremenski period, pokušajte sa čitanjem priča ili slušanjem muzike.
Prijatna temperatura
Svetla nisu jedina stvar koja prouzrokuju nesanicu kod dece. Dubok san je povezan i sa temperaturom, takođe. Melatonin, hemikalija koja se luči i pomaže da bolje zaspite reguliše i temperaturu tela. Zbog toga, pre nego što smestite dete u krevet pobrinite se da im soba bude ohlađena (ili zagrejana) dovoljno da spavanje bude prijatnije.

Budite dosledni
Kao što ste do sada verovatno zaključili, rutina zauzima veliki deo načina na koji odgajate decu. To znači da bi trebalo da ih naviknete da svako veče idu u isto vreme na spavanje i da svako jutro ustaju u isto vreme.

Takođe, trebalo bi da vaše dete naučite da održi kontinuitet i svake večeri radi iste stvari pre spavanja, kao što su, na primer, kupanje, pranje zuba, čitanje priče i slično. Kada malo odrastu, u redu je pustiti decu da s vremena na vreme ostanu koji sat duže kako bi odgledali film. Ali, potrudite se da održite rutinu i retko dozvoljavajte odskakanje od rasporeda dok ne odrastu dovoljno da sami vode računa o sebi.

Budite dosledni
Krevet služi isključivo za spavanje
Još jedna stvar koja može prouzrokovati nesanicu kod dece i odraslih je korišćenje kreveta za druge stvari koje ne obuhvataju spavanje i… stvari koje rade odrasli. Što se dece tiče, treba da nauče da krevet nije zamena za trabolinu, kauč, mesto za obroke ili mesto za izradu domaćih zadataka. Ukoliko deca rade navedene i slične stvari u krevetu, njihova slika o pojmu ’’Odlazak u krevet’’ će se potpuno promeniti, a to je upravo ono što treba da sprečite.

izvor;zenskimagazin.rs