Blog

4 TRENDA KOJA ĆE OBILJEŽITI OSTATAK GODINE

  |   Architecture & Design

Nova godina donosi sa sobom obećanje o novom početku i inspiraciju da izađemo iz svoje standardne rutine kako bismo isprobali nešto novo. Na sljedećim stranicama imaćete priliku da saznate koji će to trendovi obilježiti ostatak godine a možda je baš jedan od njih ono što nedostaje vašem domu da budete do kraja zadovoljni!

Inkorporiranje prirode u domu

Dizajner enterijera Jamie Deck smatra da će najuzbudjiviji dio dekora u 2018. godini biti različiti elementi prirode u domu. Tokom 2017. godine fokus je bio više na kontrastima i malim dodacima jarkih boja dok će ova godina biti u potpunosti u znaku toplih i neutralnih boja koje stvaraju domaćinski osjećaj. Na stranicama stručnih časopisa i blogova već se često mogu vidjeti fotografije enterijera gdje su na zanimljiv način iskorišteni prirodni elementi kao što su beton, mramor i drvo. Dobra strana prirodne palete je što je ona bezvremenska i veoma fleksibilna. Priroda bi trebala biti prisutna u svakoj prostoriji na neki način bilo da se radi o biljci, zavjesama u nekoj nijansi prirodne zelene boje, stolicama od trske ili drvenom stoliću. Priroda iscjeljuje i stvara mir koji nam je prijeko potreban u današnjem užurbanom vremenu.

Kuhinja kao životni prostor

Sve više klijenata od dizajnera traže da kuhinju urede da izgleda kao dnevna soba i žele da ovaj inače prilično utilitarnom prostoru damo dašag personalnog i jedinstvenog. Ovaj trend će se svidjeti svima onima kojima su preko glave koncepti kuhinje koja se od poda do plafona sastoji od bijelih elemenata. Predstavlja i uzbudljivo polje rada za dizajnere zato što tako mogu primijeniti nešto hrabriji pristup dekoru kuhinje koji je često prilično neinspirativan i sterilan.

Hrabre boje

Prema riječima dizajnerke Ami Mckay, 2018. je godina kada će sve poželjnije biti neobični tonovi kao što je milenijalna ružičasta. Ona tvrdi kako je ova boja sjajan način da unesemo retro osjećaj u dom na rafiniran i moderan način. Radi se o svježem pristupu za unos više kolorita u dom.

Meki rubovi

Još jedan primjetan trend u 2018. godini biće meki rubovi koji će zamijeniti ranije stroge i precizno definisane linije. Lukovi i krivine vraćaju se na velika vrata u dizajnerski svijet. Možemo vidjeti uticaj mekih rubova posvuda- od ulaznih vrata preko prozora, prelaza između prostoriji i komada namještaja. Meki rubovi su posebno privlačni zato što evociraju ženstvene strukture i odlično se slažu sa elementima raznih vrsta u domu.

izvor:kucica.net