Blog

4 načina da se izborite sa pohlepom deteta

  |   Dom i porodica

Deca imaju prirodnu potrebu da žele stvari, a ponekad su to stvari koje ne mogu ili ne bi trebalo da imaju.

Pohlepa predstavlja preteranu želju za bogatstvom ili imovinom. Ukoliko primećujete da vaše dete želi skupe stvari i da nikada nije zadovoljno onim što dobije, verovatno imate pohlepno dete.

Sada ostaje pitanje kako se izboriti sa takvim detetom. Pokušajte sa ovim savetima kako biste se otarasili ovog problema što je pre moguće.

Pokušajte da pronađete izvor ovog problema
Pokušajte da pronađete izvor ovog problema

Za ovo će vam biti potrebno ozbiljno istraživanje ličnosti vašeg deteta. Postoji mnogo faktora koji hrane pohlepu – to su faktori koje je moguće eliminisati.

Može li biti televizija? Možda je uzrok neko od vaših ili partnerovih roditelja, a možda ste i vi. Da li težite da ispunite svaku želju svom detetu? Da li mu dajete apsolutno sve što zatraži od vas? Prvi korak kod ovog pristupa problemu je iskrenost prema sebi.

Postavite granice
Postavite granice

Granice neće nauditi vašem detetu. Nećete ga ubiti ukoliko mu kažete ’’Ne’’. Granice su zapravo izuzetno dobre za decu – one im pomažu da shvate razliku između onoga što žele i onoga što im je potrebno. Postavljanje granica će pomoći vašem detetu da shvati da postoje posledice onoga što radi, a pored toga, granice su dobre i za njegovu bezbednost, kao i za samokontrolu. Postavite i objasnite granice za traženje stvari. U suprotnom, samo ćete još više podstaći pohlepu.

Držite se onoga što ste rekli
Držite se onoga što ste rekli

Jednom kada ste postavili granice, morate biti dosledni i držati se onoga što ste rekli. Ukoliko dopustite detetu da prekrši pravila i pređe preko granica koje ste postavili, učite ih da mogu da urade šta god hoće i u bilo kom trenutku, a da ne budu kažnjeni. Dakle, u ovom slučaju, ponovo podstičete pohlepu.

Na ovaj način ih nećete naučiti samokontroli i odgovornosti – naprotiv, imaćete potpuno suprotan efekat. Mnogo je štetnije da dopustite detetu da prekrši pravila i izvuče se sa tim, nego da sprovedete obećanu kaznu kao posledicu za određeno ponašanje. Nemojte gaziti svoju reč, morate mu od samog početka staviti do znanja da se autoritet mora poštovati.

Disciplina – ukoliko je neophodno

Ukoliko je vaše dete prekršilo pravila i prešlo postavljene granice, moraćete da sprovedete disciplinu. Disciplina je učenje, a ne kažnjavanje. Dakle, budite kreativni kada učite dete kako da se ponaša. Ukoliko vaše dete, recimo, ima igračku koju baca na sve strane i odnosi se prema njoj sa nepoštovanjem, možete je jednostavno donirati u dobrotvorne svrhe. Poenta je da disciplina ne sme da nosi isključivo poruku ’’Nemoj to da radiš’’, već ’’Ne radi tako, već ovako’’.

Pored toga, jako je bitno ohrabriti poželjno ponašanje. Na primer, počastite dete komplimentom ukoliko je nekome dozvolilo da se igra sa njegovom omiljenom igračkom. Nagradite svako ponašanje koje želite da vaše dete ponovi. Dovoljno je da to uradite nekoliko puta da dete stekne naviku da deli, a ubrzo posle toga će i samo shvatiti zašto je to ispravno.

Izvor:zenskimagazin.rs